READING

Δεν ελπίζει. Δε φοβάται. Είναι Βέβηλος....

Δεν ελπίζει. Δε φοβάται. Είναι Βέβηλος.

Report: V

Photos: Abalos Indianos

 

Όσα έγιναν στην παρουσίαση των 4 στοιχειών.

Μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη ώρα κάπου… στις 9, ξεκίνησε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Βέβηλου. Το Βιβλίο των Τεσσάρων Στοιχειών, που κυκλοφορεί εδώ και 10 περίπου μέρες, πάτησε χθες τη σκηνή του Piraeus 117 Academy. Κι όχι μόνο.

Μπορεί να φταίει που είχα να δω solo live του Βέβηλου 2 χρόνια, αλλά αυτό το live δεν είχε σχέση με τα άλλα. Η ωριμότητα, που λέγαμε πως διαφέρει το δεύτερο βιβλίο, ήταν απίστευτα εμφανής on stage. Πώς να σ’το πω; Ήταν σα να σε πήρε από το χέρι και να σου έδειξε μέσα από τους στίχους του έναν κόσμο πιο όμορφο. Έναν κόσμο ελεύθερο, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Έναν κόσμο που προέκυψε μέσα από μια επανάσταση με ουσία. Έναν κόσμο αληθινό, χωρίς ροζ συννεφάκια. Έναν κόσμο φωτεινό, όχι μόνο από τις φωτιές, αλλά από το φως των μυαλών. Έναν κόσμο γεμάτο αγάπη, χωρίς μοναξιά. Έναν κόσμο ιδανικό, χωρίς φοβία και βία στο διαφορετικό. Έναν κόσμο καλύτερο. Τον κόσμο που ονειρεύεται ο Θανάσης κι ο Βέβηλος βρίσκει τα λόγια να τον περιγράψει.

Ας δούμε λίγο πώς παρουσιάστηκαν τα 4 Στοιχειά και πώς όλα έγιναν φωτιά. Η Νεκρή Ζώνη έκανε την αρχή και το βιβλίο άρχισε να ξεφυλλίζεται στη σκηνή του Academy. Κομμάτια από τους Ήρωες του Δρόμου, εναλλάσσονταν με τα πιο νέα σε απόλυτη αρμονία. Πού να σταθείς και τι να αφήσεις; Άλλωστε, όπως είπε κι ο ίδιος όταν ανέβηκε στη σκηνή «μετά από 500 live, πρώτη φορά τα έχει χαμένα».

Στις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς είναι η αφιέρωση του Σεζάριο στον Ζακ Κωστόπουλο και η συγκίνηση του Βέβηλου όταν μίλησε για εκείνον και τον Shakespeare-ικό ορισμό της drag queen. Όπως και το Έκαναν Λάθος, που ο τρόπος και μόνο που στεκόταν στη σκηνή κι έπαιζε πίσω το κομμάτι ήταν συγκλονιστικά. Δύναμη μεγάλη και respect στο ομώνυμο που μας έκανε πριν 2 χρόνια να καταλάβουμε τι θα είναι τα 4 Στοιχειά, αλλά και στο Hiphopolis που μπορεί να ξέραμε ήδη, αλλά κανείς δε φανταζόταν πόσο καλά μπορεί να γίνει μέρος της «Επανάστασης». Bonus Track του δίσκου είναι η επανεκτέλεση ενός παλιού αγαπημένου (σιγά να μη σου πω, ας άκουγες), 21 χρόνια μετά.

Αυτά για τα solo… Αλλά δεν ήταν μόνος του στη σκηνή. Πίσω στο «θρόνο» του ο Dj Magnum «σχολίαζε» σκρατσάροντας ανάμεσα στους στίχους κι έδινε το δικό του στίγμα στα τραγούδια. Παρόντες όπως πάντα και ο Τσέκος με τον Παράφρων, χαρίζοντάς μας τις στιγμές με το πιο πολύ «ξύλο» σε Policemania και Με λένε Δρόμο. Τι δεν καταλαβαίνεις όταν λέμε «όλοι κάτω ρε»; Στη σκηνή και ο Μορφέας για το Hiphopolis και η υπέροχη ύπαρξη που τραγουδάει με το Βέβηλο το Φτιάξε έναν Ήλιο. Κι αφού δεν αποκάλυψε το πρόσωπό της ούτε στο live, δεν πρόκειται να γράψουμε κανένα παραπάνω στοιχείο της ούτε εμείς.

Όχι ρε παιδιά, μη βαράτε! Δεν τον ξέχασα τον Anser. Απλώς τον άφησα για το τέλος. Γιατί δεν είπε μόνο το Άμα ρωτήσουν πού χάθηκα. Αμέσως μετά ανέβηκε κι ο Andri J κι έδωσαν μια FlowJob και όχι μόνο γεύση στη βραδιά, με το Εν Δράσει και το Θα μείνει για πάντα να κλέβουν την παράσταση. Έχω πει πολλές φορές ότι ο Anser είναι ο πιο άρτιος της γενιάς του, ε; Δεν πειράζει. Ας το πούμε άλλη μια φορά. Του αξίζει.

Σε κάποια φάση, ο Βέβηλος είπε πως το επόμενο Βιβλίο θα είναι το Μαύρο Βιβλίο των Σκιών για να γράψει μετά ένα κανονικό βιβλίο, αυτοβιογραφικό, τη νεκρή του ζώνη.

Λίγο πριν το τέλος δόθηκε το απαραίτητο Μήνυμα στο Μπουκάλι με τον ίδιο το Βέβηλο στο ρεφρέν να κάθεται στη χαρακτηριστική στάση του με το ένα πόδι στο ηχείο, λίγο σκυφτός και το χέρι ψηλά με το μικρόφωνο να ακούγονται οι φωνές μας. Έπειτα, χειροκρότημα στο μικρόφωνο, σαν παλμός καρδιάς. Κι αφού κρατήσαμε λίγη αγάπη για το τέλος, κλείσαμε με τη Νύχτα που έπαψα να μεταφράζω τις σιωπές.

 

Ένα live γεμάτο (και γαμάτο). Ένα live – ταξίδι από την πραγματικότητα σε έναν κόσμο πιο ιδανικό. Ένα live που φεύγοντας σου αφήνει αυτό το γλυκό χαμόγελο ότι και μόνο που ήσουν εκεί έγινες λίγο καλύτερος άνθρωπος. Ένα live που σε κάνει να περιμένεις από τώρα το επόμενο.

 

Ευχαριστούμε Θανάση!

1luv!

V


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....