Upon Revival- Epiphany / Album Review

Από τον Σταμάτη Λάτση
photo:facebook page

 

 

Οι Upon Revival αποτελούν ίσως την πιο ευχάριστη έκπληξη για φέτος.Για όσους δεν τους γνωρίζουν να ξεκινήσω λέγοντας ειλικρινά πως αξίζει να τους μάθετε. Αυτοπροσδιορίζονται ως alternative metal/modern rock με μπόλικα στοιχεία κλασικού heavy metal και αρκετά progressive , δοσμένα πάντοτε υπό το δικό τους πρίσμα. Όντας female fronted οι επιρροές τους περιλαμβάνουν αναμενόμενες μπάντες όπως οι Within Temptation και οι Evanescence αλλά και αρκετά διαφορετικές όπως οι Porcupine Tree, Alter Bridge και Disturbed. Αυτό που τους κάνει όμως να ξεχωρίζουν είναι πως τα κομμάτια τους δεν βγάζουν κάτι το χιλιοπαιγμένα αλλά είναι φρέσκα και φέρουν τη δική τους σφραγίδα. Έχουν όλα τα συστατικά για τη συνταγή της επιτυχίας και συγκεκριμένα έχουν μια μεστή , ώριμη , γεμάτη νεύρο και γρέζι γυναικεία φωνή, πλαισιωμένη από στιβαρότατες κιθάρες,αρτιότατες τεχνικά δίχως να είναι φλύαρες και ένα rhythm section που σπάει κόκκαλα , σωστό μπετό.

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το εξώφυλλο. Πραγματικά υπέροχο για τα γούστα μου ήταν κάτι που σίγουρα θα έπεφτε το μάτι μου σε ένα δισκοπωλείο καθώς έχει αφ’ ενός LOTR/Tolkien αναφορές με το O να είναι το ένα δαχτυλίδι και μέσα του το λευκό δέντρο της Gondor.Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει ένα μάτι το οποίο αντικρύζει την γη είτε να αφανίζεται είτε να αντικρίζει την αυγή μια νέας εποχής αναγεννημένη. Από ηχητικής απόψεως η παραγωγή είναι εξαιρετική , κάτι που φαίνεται από τα πρώτα λεπτά. Η φωνή είναι όσο πάνω πρέπει, οι κιθάρες δυνατές και καθαρές, το μπάσο ευδιάκριτο και όμορφα δεμένο με τα καλογραμμένα τύμπανα.

Τα μουσικά θέματα αν και κινούνται σε κλασικές δομές, είναι φρέσκα και γεμάτα όμορφες ιδέες. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα refrain , τα οποία από την πρώτη ακρόαση μου είχαν κολλήσει για τα καλά. Τα κιθαριστικά σόλο αν και παρόντα σε κάθε κομμάτι , καταφέρνουν να είναι όσο ακριβώς ζητάει κάθε κομμάτι και σε διάρκεια και σε ύφος με τις μπασογραμμές να είναι πολύ αρμονικές δίχως να είναι σε καμιά περίπτωση απλά ένα συμπληρωματικό όργανο ως είθισται πολλές φορές στο metal. Εντύπωση μου έκανε το πως κατάφεραν να βάλουν πολλές στυλ 80ς φράσεις και μελωδικές γραμμές δίχως να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Το κομμάτια φαίνεται πως έχουν δουλευτεί πολύ και με πολύ μεράκι. Στιχουργικά, παρ’όλο το νεαρό της ηλικίας των μελών, διακρίνεται μια ενδοσκοπική διάθεση προσέγγισης, η οποία θέτει ερωτήματα, εκφράζει συναισθήματα, δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να μοιραστεί φόβους, πικρίες, ανησυχίες και να καταπιαστεί με το να μας προσφέρει γλαφυρές και όμορφες εικόνες που αν τους αφιερώσεις λίγο χρόνο το σίγουρο είναι πως θα σε ταξιδέψουν. Το δίσκο ανοίγει το “Blindfold” με το πολύ ωραίο ανατολίζον intro.Ακολουθεί το “Never Enough” του οποίου το refrain σιγοτραγουδάω μια εβδομάδα μετά την την τελευταία ακρόαση.

Γύρω στο 2ο λεπτό είναι οι Evanescence όπως θα έπρεπε να είναι κατά την γνώμη μου.Ακολουθεί το “Erase the fears” , προσωπικό αγαπημένο μου από το δίσκο, το οποίο είναι γεμάτο υπέροχες ιδέες και είναι ο καλύτερος τρόπος θεωρώ για να πεις σε κάποιον ποιοι είναι οι “Upon Revival”. Σε αυτό ακούγεται και η ευρεία παλέτα επιρροών που χρωματίζει το χαρακτήρα της μπάντας και είναι και πιο έντονο το progressive στοιχεία (μετά το 4ο λεπτό έχει ένα εξαιρετικό outro με πλήκτρα). Το 4ο κομμάτι , “Change” , είναι ίσως το πιο επιθετικό του δίσκου και το intro μου θύμισε κάτι σε Royal Hunt ή Queensryche παλιών καλών εποχών.Εδώ εκτίθεται γλαφυρά και η ικανότητα των Upon Revival να χειρίζονται τις δυναμικές και να μην προσφέρουν ένα φλατ αποτέλεσμα, αλλά ένα κομμάτι γεμάτο εκφραστικότητα ( δώστε λίγη βάση στο πόσο αλλάζει το κομμάτι από το «άδειασμα» που γίνεται με το που μπαίνει η φωνή και πως αυτό αλλάζει στο refrain. Τέλος το “Epiphany” κλείνει με τον καλύτερο τρόπο, με μια power ballad , το “Senses Relapse”, το οποίο αν και το μακροσκελέστερο του δίσκου στα 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα δεν σε κάνει στιγμή να βαριέσαι ,αλλά σε κάνει να ανυπομονείς για την επόμενή τους δουλειά.

Γενικά οι “Upon Revival” είναι ένα άκρως αξιόλογο συγκρότημα, με τεχνική κατάρτιση και μεράκι, οι οποίοι κάτι μου λέει πως αν συνεχίσουν έτσι θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.

Όσοι τυχεροί βρεθείτε στα Χανιά φέτος το καλοκαίρι θα μπορέσετε να ακούσετε ζωντανά τους Upon Revival στο Chania Rock Festival 2017 μαζι με τους Blind Guardian,Septic Flesh,Sailing To Nowhere και SL Theory.

Δείτε/Ακούστε περισσότερα εδώ:

https://www.facebook.com/uponrevival/ και εδώ

https://www.youtube.com/channel/UCioekbalnOCiC5pWh8fHkGA


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....