Τέλος εποχής…

Σαν τα σβυστά κεριά του Καβάφη, η σκοτεινή γραμμή πληθαίνει…

Από χθες το βράδυ, η ελληνική μουσική είναι φτωχότερη. Κι όχι μόνο. Όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί ή ακούσει λίγο παραπάνω μουσική, χάσαμε έναν πολύ δικό μας άνθρωπο. Τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τη γενιά 30-40 ήταν κάτι σαν μουσικός μπαμπάς. Με ό,τι κι αν ασχοληθήκαμε, ό,τι κι αν ακούσαμε όταν «μεγαλώσαμε», όλοι ξεκινήσαμε με τον Σταυρό του Νότου και τις Γραμμές των Οριζόντων. Ήταν ο άνθρωπος που μας σύστησε τον Καββαδία. Ελάχιστες βιβλιοθήκες δεν έχουν έστω ένα βιβλίο του. Κι αυτό, χάρη στον Θάνο. Επιτρέψτε μου να μη χρησιμοποιώ το επώνυμο από δω και κάτω. Το νιώθω τόσο «ξένο». Ήταν, είναι και θα είναι ο Θάνος μας…

Ωστόσο, η μελοποίηση του Καββαδία δεν ήταν δώρο μόνο για τη δική μας γενιά. Ο Θάνος, ως σύγχρονος Χατζιδάκις και Θεοδωράκης, έφερε ξανά στα χείλη όλων τους ποιητές. Μας έκανε να τραγουδήσουμε με πάθος για πράγματα έξω από την κλειστή μας καθημερινότητα. Και να τα νιώσουμε. Βαθιά. Σαν να ήμαστε όλοι ναυτικοί ή -έστω- σαν να είχαμε πατέρα ναυτικό που μας νανούριζε με ιστορίες για τη μαλάρια, τη Θεσσαλονίκη, εκείνη τη Γυναίκα, το πειρατικό του Κάπτεν Τζίμι που ήταν φορτωμένο με χασίς, τον Γουίλι ή τον άλλον τον Εγγλέζο θερμαστή που δε μίλαγε ποτέ κι ούτε ποτέ είχε φίλους…

Το να φέρνεις τους ποιητές στα χείλη ενός λαού είναι μεγάλη ευθύνη. Μία και μόνο νότα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να χτυπήσει κάτι μέσα σου ή να κάνει το τραγούδι να σου περάσει αδιάφορο. Κι ο Θάνος ήξερε πώς να μας συγκινεί με τις μελωδίες του, ώστε -όσοι δεν γνωρίζαμε- να ψάξουμε περισσότερο τους στίχους. Όπως έκανε με τα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, βασιζόμενος στη μοναδική φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.

Ο Θάνος μας δίδαξε και νεότερους ποιητές, όπως τον Άλκη Αλκαίο, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τη Λίνα Νικολακοπούλου και πολλούς ακόμα. Ο Θάνος είχε αυτό το «μαγικό ραβδί» να αλλάζει την καριέρα όλων όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Με του Αιώνα την Παράγκα ανέβασε τον τεράστιο Μητροπάνο σε ένα βάθρο που δεν μπορούσε κανείς να τον αγγίξει. Μέχρι το 96 ήταν ένας υπέροχος λαϊκός τραγουδιστής. Από τη Ρόζα και μετά έγινε ο Μητροπάνος. Το ίδιο κι η Αλεξίου. Από το Η Αγάπη είναι Ζάλη και μετά, από τραγουδίστρια έγινε μεγάλη ερμηνεύτρια. Και πάρα πολλοί ακόμα…

Ο Θάνος, όμως, δεν ήταν μόνο η μουσική του. Γι’ αυτό ήταν τόσο μεγάλος. Ήταν όλη του η προσωπικότητα, ο τρόπος που μιλούσε, η δίψα για μάθηση και για ζωή που σου μετέδιδε. Μάθαμε να μελετάμε. Όχι μόνο βιβλία. Έργα. Ποιητές. Συνθέτες. Ερμηνευτές.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ο λόγος που η γενιά με τη μεγαλύτερη δυσκολία στην ενηλικίωση (η δική μου γενιά, αυτό το 30-40) απέκτησε μουσική παιδεία. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος μας έμαθε ότι εκτός από το «ελληνικό τραγούδι» υπάρχει και κάτι παράλληλο που τρέχει στην ελληνική δισκογραφία. Κι όχι μόνο. Μας έμαθε να καταλαβαίνουμε και τη διαφορά, όποιο είδος μουσικής κι αν ακούμε.

Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα…

Gepostet von Thanos Mikroutsikos am Sonntag, 8. Dezember 2019

Ο Θάνος Μικρούτσικος πάλεψε πολύ σκληρά με την αρρώστια, αλλά τελικά την άφησε να τον νικήσει. Όχι σε τυχαίο χρονικό σημείο. Στο τέλος μιας χρονιάς, στο τέλος μιας δεκαετίας. Η μουσική του έγινε σημείο αναφοράς. Ο θάνατός του, όμως, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή της (μουσικής) ενηλικίωσής μας. Δεν ξέρω τι θ’ απογίνουμε χωρίς τον Θάνο. Σίγουρα, όμως, εκείνος από χθες το βράδυ θα είναι με τον Αλκαίο και τον Μήτσο, θα τα πίνουν και «πάντα γελαστοί» σκαρώνουν καινούρια τραγούδια…

 

Όπως μας δίδαξες, η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…

Δεν υπάρχει αντίο. 

Καλή αντάμωση!

V

 

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.

 

*Η φωτογραφία του κειμένου είναι από το facebook του Θάνου Μικρούτσικου

 

 


INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....