READING

Release Athens Live Report Day 1 & 2

Release Athens Live Report Day 1 & 2

Live Report: Release Athens Festival Day 1

 

Παρά τις απεργίες, καταφέραμε να φτάσουμε σχετικά εύκολα στην Πλατεία Νερού την Πέμπτη 31/05 στα πλαίσια της πρώτης μέρας του Release Athens Festival. Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής επισκεπτόντουσαν για πρώτη φορά την χώρα μας και το Kourdistiri.gr δεν γινόταν να λείπει. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή.

Οι πόρτες άνοιγαν στις 17:00 αλλά για άγνωστο λόγο δεν άνοιξαν πριν τις 18:00 με αποτέλεσμα η πρώτη μπάντα να εμφανιστεί στην σκηνή στις 17:45 και να ξεκινήσει να παίζει χωρίς κοινό(!). Έχοντας χάσει ήδη τα 3 πρώτα τραγούδια των Lip Forensics, η πρώτη μέρα του φεστιβάλ δεν είχε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Παρ’ όλα αυτά, η μπάντα δεν έδειξε να πτοείται (η καρδούλα τους το ξέρει) και αν και ο κόσμος ήταν ελάχιστος ακόμα, προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να κουνήσουν όσους βρίσκονταν εκεί στους ηλεκτρονικούς ρυθμούς τους.

Μετά την καθυστερημένη έναρξη, οι Sworr. εμφανίστηκαν στην ώρα τους, στις 18:30. Η αθηναϊκή μπάντα και αυτή σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς προσπάθησε να ανεβάσει λίγο περισσότερο όσους βρίσκονταν εκεί και τα πρώτα σώματα ξεκίνησαν δειλά να κινούνται κάτω από τις σκιές για να γλυτώσουν τον ήλιο και την ζέστη. Η αρχή όμως είχε ξεκινήσει να γίνεται.

Στις 19:30 βγήκε στην σκηνή η Kid Moxie (Έλενα Χαρμπίλα) η οποία σε electro-pop ρυθμούς κατάφερε να μαζέψει κοντά στην σκηνή τα πρώτα κορμιά ενώ στον χώρο έφταναν σιγά σιγά και νέα πρόσωπα. Δεν έλειψε φυσικά η επαφή με όσους βρίσκονταν από κάτω και το κλίμα άρχισε να ανάβει περισσότερο.

Ο ήλιος είχε πέσει και ο ουρανός είχε πάρει το χρώμα του ηλιοβασιλέματος όταν στις 21:00 βγήκε στην σκηνή για πρώτη φορά στην χώρα μας ο εκπληκτικός RagnBone Man. Όσος κόσμος ήταν να έρθει, είχε πλέον μαζευτεί στον χώρο. Ο χώρος μπροστά από την σκηνή ήταν γεμάτος, όπως επίσης και ο χώρος των VIP, ενώ μερικά κορμιά βρίσκονταν σκόρπια στον υπόλοιπο χώρο του festival. Η φωνή του ήταν καταπληκτική, αποδεικνύοντας πως δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα τόσο της Βρετανικής όσο και της παγκόσμιας σκηνής, έχοντας σαρώσει δίκαια τα βραβεία. Ο ταπεινός του χαρακτήρας πάνω στην σκηνή κέρδισε το κοινό, και τα κομμάτια τα οποία ήταν σε πιο τζαζ διασκευή από ότι στον δίσκο, έκαναν την βραδιά μια μοναδική εμπειρία. Όπως ήταν αναμενόμενο, κομμάτια τα οποία ξεχώρισαν ήταν τα Human”, “Skinκαι Hard Came The Rainμε προσωπικό αγαπημένο το τελευταίο, που ήταν και το πιο δυνατό.

Η ώρα πλησίαζε για να εμφανιστεί στην σκηνή, επίσης για πρώτη φορά στην χώρα μας, μία από τις μεγαλύτερες φωνές που έχουν γεννηθεί στον πλανήτη. Με μία μικρή καθυστέρηση 6-7 λεπτών, εμφανίστηκε ο μοναδικός Richard Ashcroft και το πλήθος τον αποθέωσε. Χωρίς να χάσει χρόνο σε ομιλίες ξεκίνησε δυναμικά με το Sonnetτων The Verve. Η επικοινωνία του με το κοινό ήταν διαρκής και πάνω στην σκηνή έδωσε όλη του την ενέργεια και τον καλύτερο εαυτό του. Σίγουρα ήταν πολύ καλύτερος από ότι τον περίμεναν μερικοί, ανάμεσά τους ομολογώ και εγώ. Φυσικά έπαιξε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του τόσο από την solo καριέρα του όσο και από τους The Verve. Αν και στους δίσκους τα κομμάτια ακούγονται πιο soft και ήρεμα, πάνω στην σκηνή ο ήχος ήταν γεμάτος και δυνατός μετατρέποντας την βραδιά σε πιο rock. Όταν ήρθε η ώρα για το encore, έλειπαν μερικά βασικά κομμάτια τα οποία αναμφίβολα θα ακολουθούσαν. Έτσι και έγινε. Το encore ξεκίνησε με μια απίστευτη solo εκτέλεση του The Drugs Dont Work, ένα κομμάτι που σίγουρα έχει χαραχτεί στην καρδιά πολλών. Συνέχεια είχε το Hold Onαπό την solo καριέρα του. Μετά από λίγα λόγια, και λέγοντας κάτι για «κλεμμένα τραγούδια» (ιστορία για άλλη στιγμή, υπόσχομαι), μπήκε η εισαγωγή του μοναδικού Bittersweet Symphony, δίνοντας το έναυσμα για την αρχή του τέλους. Ένα από τα πιο πολυαγαπημένα κομμάτια από την ημέρα της κυκλοφορίας του, με έναν ανεπανάληπτο Richard Ashcroft να δίνει όλο του το «είναι» επάνω στην σκηνή, ήταν το καλύτερο κλείσιμο που μπορούσε να μας υποσχεθεί η μέρα, μετά από μια όχι και τόσο καλή αρχή.

Με αυτά, η πρώτη μέρα του Release Athens Festival έφτασε στο τέλος της, με την εμφάνιση δύο τεράστιων ονομάτων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια μέρα η οποία θα μείνει για καιρό στο μυαλό όσων βρίσκονταν εκεί, ειδικά εκείνων που αγαπούν αυτούς τους καλλιτέχνες λίγο παραπάνω.

Live Report: Release Athens Festival Day 2

 

Οι απεργίες τελείωσαν και η πρόσβαση στην Πλατεία Νερού αλλά και η αναχώρηση αναμένονταν πολύ ευκολότερες. Τα περισσότερα ήταν έτοιμα για την έναρξη της δεύτερης μέρας του Release Athens Festival και τα ονόματα που ήταν γραμμένα στις αφίσες υπόσχονταν μια αξέχαστη βραδιά.

Αυτή την φορά, το ωράριο ανοίγματος των θυρών τηρήθηκε και ήδη από νωρίς υπήρχε περισσότερος κόσμος από την πρώτη ημέρα. Η βασική διαφορά όμως ήταν στον μέσο όρο ηλικίας ο οποίος είχε ανέβει σε σχέση με την προηγουμένη, μιας και στην σκηνή αναμένονταν οι UB40.

Το πρόγραμμα κύλισε σωστά από την αρχή και στην σκηνή ανέβηκαν οι Magenta Flaws οι οποίοι ξεκίνησαν με τον κατά βάση ηλεκτρονικό τους ήχο την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ.

Ακολούθησε η Angelika Dusk, η οποία έχει ήδη ένα εκλεκτικό κοινό στην χώρα μας. Αν και ο ήλιος έκανε τη δουλειά της λίγο πιο δύσκολη, έκανε τα πάντα για να αρχίσει να ξεσηκώνει όσους βρίσκονταν εκεί. Κινούμενη κατά βάση σε pop και μερικές φορές πιο rock ρυθμούς δεν πτοήθηκε και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της κρατώντας στενή επαφή με το κοινό. Πριν κατέβει από την σκηνή, ανανέωσε το ραντεβού για την επερχόμενη εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής στις 5 Ιουλίου.

Στην ώρα τους βγήκαν και οι Ρουμάνοι Golan για πρώτη φορά στην χώρα μας. Μια μπάντα που θεωρείται «κρυμμένο διαμάντι» για την Ευρωπαϊκή electronica και house σκηνή. Ο ήλιος είχε αρχίσει να πέφτει και ο κόσμος να μαζεύεται περισσότερος μπροστά από την σκηνή και να κουνιέται στους ρυθμούς που επέβαλλαν οι Ρουμάνοι με τα τραγούδια τους. Ταπεινοί ευχαρίστησαν το κοινό και άφησαν τον χώρο ελεύθερο για τις προετοιμασίες πριν εμφανιστούν οι UB40.

Με μία καθυστέρηση 10 λεπτών επιτέλους η μπάντα που περίμεναν να ξαναδούν μετά από χρόνια οι περισσότεροι εμφανίστηκε στην σκηνή. Μαζί με το αρχικό line up οι UB40 έκαναν ένα πάρτυ για θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι. Οι λάτρεις του είδους που βρίσκονταν εκεί εκείνο το βράδυ κινήθηκαν στους ρυθμούς της reggae και απόλαυσαν ένα βράδυ που θα θυμούνται για καιρό. Φυσικά δεν γινόταν να λείπουν από το setlist οι επιτυχίες όπως “(I Cant Help) Falling In Love “, και Red Red Wineοι οποίες και έκλεψαν την παράσταση στο encore.

Ο χώρος ήδη από τους προηγούμενους ήταν πλέον γεμάτος από άκρη σε άκρη και με ακόμα μία καθυστέρηση, στην σκηνή βγήκαν οι πολυαγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Thievery Corporation. Καθιερωμένοι πλέον στις ελληνικές σκηνές μιας και μας επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο, συνέχισαν το πάρτυ που είχε ξεκινήσει από πιο νωρίς. Στην περυσινή τους εμφάνιση πάλι στο Release Athens Festival κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό υπό βροχή, επομένως αυτή η βραδιά ήταν «ευκολάκι». Σε μια υπέροχη εμφάνιση η οποία κράτησε σχεδόν 2 ώρες, κατάφεραν να τους κρατήσουν όλους στον αέρα χωρίς σταματημό πέραν από τα λίγα λεπτά αναμονής για το encore. Το setlist τους περιλάμβανε αγαπημένα κομμάτια από την νεότερη δισκογραφική δουλειά τους αλλά και προηγούμενες αγαπημένες επιτυχίες.

Και κάπως έτσι, έκλεισε μια πολύ δυνατή δεύτερη μέρα για το Release Athens Festival. Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 17 Ιουνίου, πάλι στην Πλατεία Νερού όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Jamiroquai μιας και η περυσινή του εμφάνιση είχε ακυρωθεί, καθώς επίσης και τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού Parov Stelar και Cigarettes After Sex.

Ανταπόκριση: Γιάννης Κεντρωτής
Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....