READING

Project Renegade – Order of The Minus Review

Project Renegade – Order of The Minus Review

Κυκλοφορώντας κάποιο διάστημα πίσω το EP “Cerebra”, οι Project Renegade μας συστήθηκαν, ενώ τώρα με το debut album τους “Order of The Minus” που κυκλοφορεί στις 31 Οκτωβρίου μας δείχνουν πως ήρθαν για να μείνουν. Φανταστείτε ότι οι “Project Renegade” είναι ταινία. Το EP τους είναι το trailer, που μόλις το βλέπεις λες “ωπ, εδώ έχει ψωμί”. Βλέποντας πολλές φορές το trailer περιμένεις να βγει η ταινία η οποία μετά από ένα καλό trailer ή τελείως μάπα θα είναι (όπως το Batman Vs Superman) ή πολύ καλή παρά τις όποιες αμφιβολίες (βλ. Joker).

Με τους Project Renegade συμβαίνει, guess what, το δεύτερο. Μετά τις συστάσεις τους έρχονται με έναν πολύ δυνατό δίσκο. Μπορεί το concept να το έχουμε συναντήσει και σε άλλες μπάντες του εξωτερικού, αλλά για τα δεδομένα της ελληνικής σκηνής δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό και το οποίο δείχνει να πετυχαίνει. Οι Project Renegade ήρθαν να μείνουν και το φωνάζουν.

Ο δίσκος ανοίγει με το “Big Boss”, δεν είναι τραγούδι, αλλά αφήγηση που δείχνει να θίγει το θέμα της εξουσίας, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα του ποιοι μάλλον είναι οι πραγματικοί “gangsters”. Η μάχη ξεκινάει με το “Liber8” και τις σειρήνες οι οποίες σημαίνουν την έναρξη. Εκεί ο δίσκος στα σκάει από νωρίς, ενώ η πιο συνήθης αντίδραση όταν μπαίνει αυτό κομμάτι είναι να σταματήσεις ότι κάνεις, να σηκώσεις το κεφάλι και να επεξεργαστείς την συνέχεια. Πειραματικό, βαθύ και γεμάτο ενέργεια κομμάτι, ενώ ακούγονται οι επιρροές από Lacuna Coil. “Products of War”. Ενέργεια συνεχίζει να ρέει ατελείωτη, ενώ τα φωνητικά κρατάνε το μυστήριο ύφος τους, ή αν το πάμε σε post apocalyptic/fantasy θέμα, ένα αιθέριο στυλ. Ένα από τα κομμάτια που επίσης ξεχωρίζει από τον δίσκο και τον κάνει πιο βαρύ και δυναμικό είναι το “The New Joker” το οποίο ανεβάζει το επίπεδο κι άλλο με τα βαριά riffs, ενώ το headbanging είναι πλέον απλά μονόδρομος. “In Another Life”. Εδώ πέρα ίσως οι επιρροή της nu metal να είναι πιο εμφανής από τα περισσότερα, ενώ γίνεται μια αναγέννηση των ρυθμών των 90s και κάπου στο βάθος έρχονται μνήμες από Evanescence. Σίγουρα αυτό που κλέβει την παράσταση στο τραγούδι είναι τα φωνητικά της Μαριάννας τα οποία ίσως να είναι τα καλύτερα του δίσκου. Στο πέμπτο τραγούδι του δίσκου (έκτος κομμάτι μαζί με την εισαγωγή) έχουμε το “The Strain”. Το μοτίβο είναι ίδιο, με σκληρά και εκρηκτικά riffs, ενώ η ενέργεια που ξεκίνησε να ρέει με το “Liber8” συνεχίζει ακάθεκτη.

Είμαστε λίγο μετά τα μισά του δίσκου και έρχεται το “Respirator”. Το μοτίβο αλλάζει κάπως, και γίνεται περισσότερο ατμοσφαιρικό σε σχέση με πριν δίνοντας πάτημα για το κλείσιμο με τα 3 τελευταία τραγούδια. Όταν μπαίνει το “Sylar” το μοτίβο έχει αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά χωρίς όμως να χάνεται η ροή ενέργειας. Σίγουρα κάπου εκεί μέσα εντόπισα επιρροές από Linkin Park, ενώ σίγουρα κρύβονται και άλλες που μου διέφυγαν την στιγμή που άκουσα το τραγούδι. “A Demon Has Escaped Τhe Triangle”. Μόλις διάβασα τα κομμάτια ο τίτλος μου έκανε εντύπωση και αναρωτήθηκα “τι θέλει να πει ο ποιητής” στην προκειμένη περίπτωση η μπάντα, αλλά κρατήθηκα να τα ακούσω όλα με την σειρά. Ακούγοντας το ακόμα δεν έχω ιδέα, αλλά για κάποιο λόγο ο τίτλος μου ταιριάζει με αυτό που άκουσα. Ήταν απλά ο ήχος synth τον οποίο θα χαρακτήριζα εξωτικό και απόκοσμο, ενώ σίγουρα θα το χρησιμοποιήσω σαν background μουσική κατά την διάρκεια κάποιας Dungeons & Dragons συνεδρίας σε κάποιον εξωτικό και αφιλόξενο κόσμο. Ήρθε η ώρα για το κλείσιμο. Ένα κλείσιμο διάρκειας 8 λεπτών σχεδόν, και για το οποίο μας προειδοποίησε σιωπηλά το sytnh το προηγούμενο track, με το “Black Mountain”. Είναι το πιο διαφορετικό και ατμοσφαιρικό κομμάτι από όλα, ενώ μέσα άκουσα σχεδόν όλες τις επιρροές από τα προηγούμενα τραγούδια. Η λέξη που θα το χαρακτήριζε καλύτερα είναι, πολυδιάστατο.

Το “Order of The Minus” είναι ένας ώριμος δίσκος, και θέτει τον πήχη ψηλά από νωρίς για την μπάντα. Ακόμα και όσοι δεν είναι τόσο του είδους, θα πειστούν πως ο δίσκος έχει επαγγελματική παραγωγή. Αυτό που πλασάρουν είναι πρωτότυπο για τα εγχώρια δεδομένα και ξεφεύγει από τις μπάντες που ξέρουμε. Η Project Renegade είναι μια μπάντα που δεν ξέραμε πως χρειαζόμασταν στην ελληνική σκηνή. Οι φίλοι των Lacuna Coil, Evanescence, Sepultura κλπ θα αγαπήσουν, ενώ οι μεγαλύτεροι θα νοσταλγήσουν.

 


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....