Playgrounded – in time with gravity! – Album Review

Οι Playgrounded δημιουργούν μία ατμόσφαιρα από την οποία δύσκολα θα ξεφύγεις.

Μια μπάντα που κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του δίσκου της ταξιδεύει από μία χώρα στην άλλη και ζει διαφορετικές καταστάσεις, δε θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει και η ίδια ένα μουσικό ταξίδι με επιρροές παρμένες από την αφετηρία έως τον τελικό προορισμό.

Έτσι, πριν από ένα μήνα περίπου, οι Playgrounded κυκλοφόρησαν τη δεύτερη δουλειά τους, με τίτλο “In Time with Gravity”. Ένα αργό heavy prog ταξίδι που καλύπτει την απόσταση  Rotterdam – Αθήνα και αποκαλύπτει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του συγκροτήματος. Ένα ταξίδι βασανιστικό που αντανακλά την πόλη και τα αδιέξοδα της, ένα ταξίδι στην πόλη η οποία αρνείται να δεχθεί τις ιδιαιτερότητές της και την ποικιλομορφία της για να γιατρέψει τα τραύματα της, αλλά συνεχίζει να αυτοκαταστρέφεται. «Project my human flaws, only for me to find some more», όπως λέει και η ίδια η μπάντα.

Το «In Time with Gravity» είναι μια αρκετά προσεγμένη δουλειά. Το κάθε ένα από τα πέντε μέλη έχει το ρόλο του σε κάθε track, γεγονός που κάνει τους Playgrounded να ακούγονται δεμένοι και απόλυτα σίγουροι για κάθε νότα που απελευθερώνουν στο ταξίδι τους.

Τα τύμπανα χτυπούν όπου και όσο πρέπει έχοντας πλάι τους ένα μπάσο που σε αναγκάζει να κουνιέσαι ασταμάτητα με ένα shoegaze-ικό τρόπο. Τα πλήκτρα με τη σειρά τους δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που οφείλει ένα τέτοιο εγχείρημα να εμπνέει και η κιθάρα προσθέτει τη γεύση που χρειάζεται ένα άλλοτε χαλαρό άλλοτε αποπνικτικό σύνολο. Μέσα σε όλο αυτό το ήσυχο χάος που γεννιέται, τα φωνητικά βρίσκουν το χώρο τους, ξεσπούν, αλλά ταυτόχρονα σέβονται τα υπόλοιπα όργανα και αρμονικά προχωρούν μαζί.

Έτσι, το «Crossing» μας καλωσορίζει με τον κατάλληλο τρόπο. Εξελίσσεται αργά πατώντας πάνω σε ένα κολλητικό riff που σε γραπώνει από το σβέρκο κατευθείαν, βάζοντας μας στο mood του δίσκου. Σειρά παίρνει το «Mute» που συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι, αλλά αυτή τη φορά με πιο επιθετικά ξεσπάσματα και πιο μελωδικό ρεφρέν. Προσωπικά, είναι ένα από τα αγαπημένα μου, με κέρδισε αμέσως μόλις άκουσα τη συνύπαρξη φωνής-κιθάρας στο ρεφρέν. Τρίτο κομμάτι στο δίσκο, συναντάμε το «Waves». Μία παλίρροια που χωρίς να το περιμένεις σιγά σιγά φουσκώνει, σε υπνωτίζει με το ρεφρέν και μετά σε παρασύρει. Επόμενο στη σειρά έχει το ομώνυμο τραγούδι του album. Στο «In Time with Gravity» νιώθεις μια αόρατη απειλή να πλησιάζει, λόγω της δυναμικής των drums και των πλήκτρων. Και το προαίσθημα σου δεν κάνει λάθος. Ξεσπά καταιγίδα η οποία άλλοτε δυναμώνει άλλοτε σιώπα. Μέχρι το τέλος πάντως δε σε αφήνει καθόλου ήσυχο. Εδώ να πω, πως παρότι μιλάμε για το μεγαλύτερο χρονικά κομμάτι, οι αλλαγές που έχει, προσωπικά μου κράτησαν το ενδιαφέρον αμείωτο. Στο «Rotterdam» η καταιγίδα καταλαγιάζει και δίνει τη θέση της σε μια περίεργη «γαλήνη», όπου η μπάντα προσπαθεί μπερδεμένη να πάρει μία ανάσα από όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις και να συνεχίσει το ταξίδι της. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάστηκε να τελειώσει όλο το τραγούδι για να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου (ή έστω, άλλο ένα…).

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με την τριλογία «The Stranger». Τα «Funeral», «Killing», «Verdict» επιβάλλεται να αφιερώσεις χρόνο και να τα ακούσεις μαζί. Εμένα μου έδωσαν την εντύπωση πως όλα μαζί σχηματίζουν ένα τραγούδι που συνοψίζει ότι συμβαίνει στα προηγούμενα τους. Ξεσπάσματα, συγκρούσεις, αργόσυρτα riff, μελωδικά ρεφρέν και σκοτεινή ατμόσφαιρα που μας σπρώχνουν στον τελικό προορισμό, χωρίς όμως να μας διαβεβαιώνουν αν όντως το ταξίδι τέλειωσε.

Το “In Time with Gravity” θα μπορούσε να είναι το soundtrack σε μια ταινία όπου ο πρωταγωνιστής κάθεται μαζεμένος στη θέση του στο τραίνο, κοιτώντας έξω από το παράθυρο με βλέμμα άλλες φορές κενό, άλλες προβληματισμένο ή λυπημένο, γκρίζα τοπία με συγκρούσεις αστικών τοπίων.

Το μόνο αρνητικό που βρήκα εγώ στη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η επανάληψη στη δομή των κομματιών. Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτό, γιατί όντως κάποια στιγμή κάπως κουράστηκα (μπορεί να φταίει φυσικά και το γεγονός ότι άκουσα το album 4-5 φορές). Ωστόσο, το “In Time with Gravity” είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά που μας αφήνει  περιέργεια για την επόμενη δουλειά των Playgrounded και την εξέλιξη τους.

Βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα, πέρα από τις φλυαρίες μου και άκου το δίσκο, ο οποίος υπάρχει στο youtube της μπάντας, και πήγαινε να τους ακούσεις live στο Temple στις 30 Νοεμβρίου όπου μοιράζονται τη σκηνή μαζί με τη Sofia Sarri.

Αλέξης Σκαμάγκας

RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....