READING

Paradise Lost / Sorrows Path Live Report @Piraeus ...

Paradise Lost / Sorrows Path Live Report @Piraeus Academy 22.12.18

Ανταπόκριση: Γιάννης Κεντρωτής
Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018. Η ώρα είναι 20:50 και το full moon είναι ψηλά στον ουρανό και φέγγει δυνατά. Κάπου μακριά μέσα στα απόμερα δάση ίσως να ακούγονται λυκάνθρωποι να ουρλιάζουν, μέσα σε ένα γεμάτο μαγαζί κάπου στο Γκάζι όμως, με το όνομα Piraeus Academy, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη καπνούς και οι πρώτες σκοτεινές νότες ηχούν στον χώρο.

Στην σκηνή έχουν εμφανιστεί οι πλέον έμπειροι doom metallers Sorrows Path. Το βράδυ έχει ξεκινήσει, και υπό την επήρεια του φεγγαριού είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το προτελευταίο Σάββατο της χρονιάς. Μέσα σε σαράντα λεπτά, οι εγχώριοι Sorrows Path, μας παρουσιάζουν αρκετά κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο, ενώ ανάμεσα, μας ταξιδεύουν για λίγα λεπτά την φορά, στο παρελθόν τους. Με την πολυετή τους εμπειρία στον χώρο, έχουν όλο το πακέτο μου χρειάζονται. Ο ήχος είναι πεντακάθαρος, η σκηνική παρουσία μετριασμένη αλλά ικανοποιητικότατη, ενώ ο καθένας τους ξεχωριστά το ζει όπως το ζει ο κάθε θεατής κάτω από την σκηνή. Οι επιρροές τους είναι πολλές, καθώς μέσα στο τραγούδια τους μπορούμε να ακούσουμε στοιχεία gothic, progressive μέχρι και oriental τα οποία δένουν αρμονικότατα μεταξύ τους. Το κλίμα είναι το καλύτερο δυνατό για μια σκοτεινή βραδιά η οποία φωτίζεται από το φως του full moon. Οι doom metallers, Sorrows Path είναι το καλύτερο (και σημαντικό, εγχώριο) support για να ξεκινήσει την βραδιά η οποία έμελλε να κλείσει με τους αγαπημένους στο ελληνικό κοινό Paradise Lost.

Μετά από αναμονή μισής ώρας, και αφού έχουμε ήδη, για 40 λεπτά, χαθεί στον δικό του παράδεισο ο καθένας, εμφανίζονται ακόμα μια φορά μπροστά μας οι masters και από τους πρωτοπόρους στο είδος, Paradise Lost. Στην μιάμιση ώρα που έχουν στην διάθεσή τους προσπάθησαν να καλύψουν στην πλουσιότατη δισκογραφία τους.
Η βραδιά τους ξεκίνησε με το Enchantment και ξέραμε πως τα πράγματα μόνο καλύτερα θα μπορούσαν να γίνουν. Περισσότερο βάρος, όπως ήταν επόμενο άλλωστε, έδωσαν στην νεότερη δουλειά τους και τον δίσκο Medusa. Τα τραγούδια τα ταίριαξαν με άλλα από την μεσαία περίοδό τους βλ. “Erased”, αλλά και με αυτά από την αρχή της μπάντας, όπως το As I Die. Εν καιρώ, και με τις αλλαγές που έχουν κάνει στον ήχο τους έχουν χάσει fan ενώ έχουν κερδίσει νέους. Η βραδιά ήταν κατάλληλη και για τις δύο κατηγορίες καθώς κανένας δεν θα έμενε με παράπονο. Ο ήχος ακόμα μια φορά ήταν φοβερός με μικρές εξαιρέσεις που κράτησαν ελάχιστα. Πάνω στην σκηνή είναι φανερή η εμπειρία που κουβαλάνε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εννοείται πως δεν έλειπε η επικοινωνία με το κοινό.

Ήταν αισθητή, τουλάχιστον για μένα, η απουσία κάποιον κομματιών όπως το One Second”, “Remembrance ή το True Belief, αλλά το setlist στο σύνολο του δεν απογοήτευσε καθόλου. Αν και στην φετινή συναυλία δεν έχω την αίσθηση ότι εντυπωσίασαν με κάποιον ξεχωριστό τρόπο, έκαναν την βραδιά ιδιαίτερη, ενώ η συναυλία ήταν παραπάνω από απλά καλή. Οι βρετανοί είναι μια μπάντα που ξέρουμε ότι δεν θα λείψει από την χώρα μας ενώ κάθε φορά που θα μας επισκεφτούν θα τους περιμένει ένα μαγαζί γεμάτο. Πολλοί αναμένουν ήδη την επανεμφάνιση τους, με τον επόμενο δίσκο. Until then..

 

Setlist:
1. Enchantment
2. From the Gallows
3. Tragic Idol
4. Blood and Chaos
5. Forever Failure
6. Requiem
7. Medusa
8. Erased
9. Shadowkings
10. As I Die
11. Beneath Broken Earth
12. Embers Fire
Encore:
13. No Hope in Sight
14. The Longest Winter
15. Faith Divides Us – Death Unites Us
16. Say Just Words


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....