New Long Fest Day 1 & 2 report

Μπορεί τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας να τελείωσαν, αλλά το καλοκαίρι και οι συναυλίες είναι ακόμα μακριά απο το τέλος. Τόσο γύρω απο την Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα φεστιβάλ και οι συναυλίες συνεχίζονται και το πάρτυ δεν σταματά.

Έτσι αυτό το σαββατοκύριακο, βρεθήκαμε στην Νέα Μάκρη για το, καθιερωμένο αρκετά χρόνια πλέον, New Long Fest. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ γίνεται όλο και καλύτερο ενώ φέτος, σε ενα διήμερο φωτιά, ξεπέρασε τον εαυτό του και όσοι βρέθηκαν εκεί έστω την μία απο τις δύο ημέρες μπορούν να επιβεβαιώσουν.

Ο καιρός βοήθησε και αυτός με τον δικό του τρόπο και το αεράκι που υπήρχε και τις δύο ημέρες ήταν το απαραίτητο για να μην λιώσουμε όλοι κάτω από τον καυτό ήλιο τις πρώτες ώρες του φεστιβάλ.

Και τις δύο μέρες ο κόσμος ξεκίνησε να μαζεύεται απο νωρίς στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο της Νέας Μάκρης και να πιάνει τις σκιές κάτω απο τα δέντρα και πάνω στο γρασίδι μέχρι να βγει η πρώτη μπάντα της κάθε ημέρας, ενώ οι πρώτοι σαράντα κάθε μέρα έπαιρναν ενθύμιο ενα μαύρο μπλουζάκι με το καινούργιο λογότυπο του New Long Fest. Σε κάθε μπάντα που έβγαινε οι περισσότεροι άφηναν την σκιά που είχαν “καβαντζωσει”, έπαιρναν τις μπύρες τους και στηνώντουσαν μπροστά απο την σκηνή. Με τον ήλιο ακόμα ψηλά ξεκινούσε το πάρτυ, και ο κόσμος γινόταν όλο και περισσότερος με την ώρα.

Day 1

Το line up της πρώτης ημέρας αποτελούνταν απο τους Loud Silence, All Vows Collapse, The Overjoyed, Insect Radio, SiXforNinE, Godsleep, Bazooka και Vodka Juniors.

Το φεστιβάλ άνοιξαν οι Loud Silence, ενα ενεργητικό τρίο το οποίο είχε διπλό λόγο να γιορτάσει εκείνη την ημέρα. Πέραν New Long Fest, ο κιθαρίστας και ο ντράμερ, όντας δίδυμα, γιόρταζαν τα 19α γενέθλιά τους και όσοι βρέθηκαν κάτω απο την σκηνή τους ευχήθηκαν αναλόγως. Ενεργητικοί, με ωραία σκηνική παρουσία και μουσική, έχουν να προσφέρουν, ενώ φαίνεται να υπάρχει μέλλον για τους Loud Silence.

Δεύτεροι στην σκηνή ανέβηκαν οι All Vows Collapse, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως αυτή θα ήταν η τελευταία τους εμφάνιση σαν μπάντα. Ξεκίνησαν και τελείωσαν το ίδιο δυναμικά, και παρ όλο που υπήρξε ενα θεματάκι με την μια από τις δύο κιθάρες, ολοκλήρωσαν την τελευταία τους εμφάνιση απτόητοι.

Κάθε φορά που ακούω τους Overjoyed ταξιδεύω αρκετά χρόνια πίσω, κάπου στην εποχή που κυκλοφόρησε το American Idiot των Green Day, και τότε σχολείο ακόμα οι περισσότεροι είχαμε “φάει κόλλημα”. Όπως το απολάμβανα τότε, έτσι απόλαυσα και τους Overjoyed πανω στην σκηνή του New Long Fest με την ωμή punk μουσική τους. Και όπως φάνηκε στον κόσμο δεν ήμουν ο μόνος που πέρασε καλά.

Στους Insect Radio ο κόσμος είχε αρχίσει να γεμίζει τον χώρο, με περισσότερο να έρχεται συνέχεια, και ενώ ο ήλιος φαινόταν ακόμα, ο κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται μπροστά από την σκηνή. Άρτιοι μουσικά και σαν μπάντα συνέχιζαν τα ανεβάζουν το επίπεδο της πρώτης ημέρας του New Long Fest το οποίο γινόταν όλο και καλύτερο.

Επιτέλους ο ήλιος άρχισε σιγά σιγά να πέφτει και ήρθε η ώρα για τους SiXforNinE να ανέβουν στην σκηνή. Ύστερα από 4 χρόνια που είχαν να ανέβουν στην συγκεκριμένη σκηνή, και όντας ο Φώτης πλέον μπαμπάς, όπως μας είπε, σε όση ώρα είχαν στην διάθεσή τους, έπαιξαν παλαιότερα κομμάτια τους αλλά και ορισμένα καινούργια απο τον ερχόμενο δίσκο. Το αυτί μου πήρε πως υπήρχε κόσμος που δεν τους είχε ακούσει ξανά, ενώ μετά την εμφάνισή τους είχαν αναμφίβολα κερδίσει μερικούς ακόμα φίλους.

Η βραδιά γινόταν κλιμακωτά καλύτερη και καλύτερη, και στην σκηνή ανέβηκαν τα ” τρελά μωράκια τ ουρανού” οι Godsleep. Αφού η Amie χαιρέτησε όπως κάνει συνήθως τα “τρελά μωράκια τ ουρανού” κάτω απο την σκηνή, συνέχισαν τον χαμούλη. Βλέποντας 3η φορά φέτος τους Godsleep απλά δεν ήταν αρκετή. Η μοναδική και ιδιαίτερη φωνη της Amie σε κερδίζει. Ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δίνουν τον δικό τους εαυτό επί σκηνής.

Η ώρα ήρθε για τους Bazooka να ανέβουν επί σκηνής. Η αγγλόφωνη μουσική έδωσε την θέση της στην ελληνόφωνη με τον χώρο να είναι πλέον πλήρης. Κάπου εδώ θα διαφωνήσω μάλλον με μερικούς μιας και δεν δηλώνω μεγάλος φαν, ασχέτως αν τους έβλεπα για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι. Σίγουρα όμως αυτά είναι γούστα. Αυτό που εγώ είδα σαν μια ευκαιρία να κάτσω λίγο στις κερκίδες και να απολαύσω μερικές μπύρες με την παρέα, άλλοι το είδαν σαν ευκαιρία να σηκωθούν και να χορέψουν κοντά στην σκηνή. Ο κόσμος έδειξε να πέρασε καλά στο τέλος και αυτό είναι που έχει σημασία.

Ένα όνομα έμενε να εμφανιστεί ακόμα στην σκηνή για να κλείσει αυτή η βραδιά και αυτό δεν είναι άλλο από τους Vodka Juniors. Μπορεί να μην παίζουν live συχνά, αλλά όταν παίζουν ξέρουν πως να κάνουν τον κόσμο να περνάει καλά. Στον χρόνο που έμειναν πάνω στην σκηνή μας έκαναν να κουνηθούμε, να χτυπηθούμε και να χορέψουμε, ενώ το croudsurfing μέσα σε φουσκωτές βάρκες οργίαζε. Πριν κατέβουν απο την σκηνή, μας ευχαρίστησαν ολους, και έβγαλαν μια “ποζέρικη” φωτογραφία, όπως είπαν, μαζί μας και έτσι έκλεισε ενα εκπληκτικό βράδυ στην Νέα Μάκρη.

Day 2

Αφού γυρίσαμε σπίτια μας και ξεκουραστήκαμε, η Κυριακή ξημέρωσε και η δεύτερη μέρα του New Long Fest ήταν μπροστά μας. Έτσι βρεθήκαμε και πάλι από νωρίς στον χώρο για μια ακόμα δυνατή βραδιά με τους Pissed-Off Kid, Automaton, Sadhus, Monovine, Tuber, Deaf Radio και Naxatras.

Και για την δεύτερη ημέρα, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς, και να πιάνει τις σκιές κάτω από τα δέντρα και το κιόσκι περιμένοντας για το πρώτο όνομα να εμφανιστεί στην σκηνή. Όταν η ώρα πήγε 17:30 και χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως και την πρώτη ημέρα, βγήκαν στη σκηνή οι Pissed-Off Kid. Μέχρι εκείνο το απόγευμα, ομολογώ πως μου είχαν ξεφύγει και δεν τους είχα ακούσει. Όταν είδα το όνομα στην αφίσα, από επιλογή παρέλειψα να τους ακούσω και να το κρατήσω σαν έκπληξη για το live. Γενικά, μ αρέσει να ακούω καινούργιες μπάντες πρώτη φορά στα live. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ γιατί, αλλά ίσως είναι θεματάκι για άλλο άρθρο. Έτσι λοιπόν, αφού πήραμε θέση μπροστά από την σκηνή όσοι βρισκόμασταν εκεί, η μουσική ξεκίνησε. Η μουσική τους χτύπησε όμορφά τα αυτιά μου ενώ η σκηνική τους παρουσία έβγαζε ενέργεια και φάνηκε σε όλους ότι αυτό που έκαναν το αγαπούσαν και το έκαναν πρώτα για να περάσουν καλά οι ίδιοι. Αναμφίβολα μπήκαν στο δικό μου ραντάρ, και νομίζω πως αν τους δώσετε μια ευκαιρία θα μπουν και στο δικό σας.

Οι Automaton ανέβηκαν στην σκηνή και βαρύς ήχος ήχησε. Η μπάντα παίζει Psychedelic Drone Doom όπως λένε και οι ίδιοι και φέρνει την μουσική στα μέτρα της, με τα δικά τους στοιχεία. Τα κεφάλια ξεκίνησαν τον δικό τους χορό. Το πρώτο πράγμα που ίσως να κερδίσει κάποιον είναι το Artwork από τον δίσκο τους ΤΑΛΩΣ. Όσο ήταν επί σκηνής ο κόσμος από κάτω πήγαινε με τον κυρίως αργό ρυθμό που έδινε η μπάντα, ενώ δεν έλειπαν τα σκληρά φωνητικά και τα heavy riffs σε πολλά σημεία. Φάνηκαν να ξέρουν τι κάνουν αλλά προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα, μάλλον δεν είμαι τόσο πολύ για το συγκεκριμένο είδος. Ο κόσμος έδειξε πως τους απόλαυσε όμως, οπότε κάτι θα έκαναν καλά. Επίσης είναι κάτι το οποίο δεν το ακούς κάθε μέρα, και ανεξαρτήτου γούστου, κατάφεραν να δέσουν όλη τους την μουσική όμορφα.

Ακόμα μια έκπληξη για όσους δεν τους είχαν παρακολουθήσει, ήταν και οι Sadhus “The Smoking Community”. Τούμπανοι σε όλες τις έννοιες. Η μουσική τους έσκαγε στα αυτιά καθαρά και δυνατά, όπως ακριβώς έπρεπε. Ο ήλιος ήταν ακόμα ψηλά και ζεστός, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κόσμο να απολαύσει τους Sadhus, κάτι που οι ίδιοι αναγνώρισαν ευχαριστώντας το κοινό περισσότερες από μια φορές. Κάπου εδώ θα το πω και ας δικάσετε. Κάποια στιγμή, την ώρα που η Intelligent Psycho Sludge μουσική τους έπαιζε ακούστηκε από κάποιον ότι ο Vockiller τους, ο Veldamor μοιάζει στον Παρασκευά από το Netwix. Δεν κρύβω ότι γέλασα πολύ, ίσως παραπάνω από ότι έπρεπε. Anyway, δεν δηλώνω καθόλου fan του Παρασκευά, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιοι και για τους Sadhus που αναμφίβολα με κερδίζουν κάθε φορά.

Η βραδιά είχε ακόμα δρόμο μπροστά της, με τους MONOVINE να παίρνουν και αυτοί την θέση τους επί σκηνής. Ο τελευταίος δίσκος τους κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018 με το όνομα D.Y.E., ενώ μπορείτε να διαβάσετε εδώ και το review του. Όσο για την παρουσία τους στο New Long Fest, είναι αντάξια του δίσκου τους αλλά και του ονόματος που έχουν ξεκινήσει να χτίζουν. Ακόμα μια φορά το πράγμα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο.

Η πρώτη φορά που είχα ακούσει τους Tuber ζωντανά ήταν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όταν είχαν παίξει μαζί με τους Planet of Zeus μερικούς μήνες πίσω. Φίνο ορχηστρικό rock από την τετράδα. Από την πρώτη φορά που τους είχα δει ήξερα πως έπρεπε να τους ξανά παρακολουθήσω πάνω σε κάποια σκηνή. Έτσι η παρουσία τους στο φεστιβάλ δεν γινόταν να παραληφθεί. Ταξιδιάρικη μουσική η οποία είναι τόσο όσο και δεν κουράζει.

Deaf Radio και Naxatras έμειναν για να κλείσει το βράδυ. Ο ήλιος είχε πέσει, το αεράκι που φυσούσε ήταν το κατάλληλο για να μην ζεσταινόμαστε και ο κόσμος είχε από ώρα μαζευτεί αρκετός και το σκηνικό θύμιζε το πρώτο βράδυ του φεστιβάλ, κάτι το οποίο ήταν ευχάριστο. Μετά από μια μικρή παύση για να αλλάξουν οι μπάντες, και λίγη μπύρα και μερικά burger για εμάς ήταν ότι καλύτερο για να ανακτήσουμε δυνάμεις.

Οι Deaf Radio μας παρουσίασαν και πάλι κομμάτια τους από τον πρώτο δίσκο “Alarm” που κυκλοφόρησε το 2017, ενώ αυτή την φορά είχαν και το νέο τους single με τίτλο “Astypalea” από τον ερχόμενο δίσκο τους, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Μία μίξη desert και alternative rock ήχου υπήρχε στον αέρα για όση ώρα βρίσκονταν οι Deaf Radio επί σκηνής και το κλίμα ήταν εξαιρετικό.

Το βράδυ πλησίαζε στο τέλος του με τους Naxatras για τους οποίους πλέον δεν χρειάζονται συστάσεις. Ορχηστρική ταξιδιάρικη μουσική όπως σε κάθε βραδιά τους. Όπου παίζουν ο κόσμος μαζεύεται και περνάει καλά. Μπορεί σε μερικά live, κάπου στην μέση να γίνεται μια μικρή κοιλιά, αλλά αυτό δεν συνέβη εκείνο το βράδυ. Όλη η εμφάνιση ήταν εξαιρετική μαζί με την μουσική και το κλίμα που επικρατούσε. Από τις 3-4 φορές που τους είδα την φετινή χρονιά, το βράδυ τους στο New Long Fest νομίζω πως τους απόλαυσα περισσότερο από όλες.

Κάπως έτσι λοιπόν, ακόμα ένα New Long Fest έφτασε στο τέλος του, ενώ αυτή την χρονιά ξεπέρασε τον εαυτό του. Όσοι βρέθηκαν νωρίς τσίμπισαν τα συλλεκτικά μπλουζάκια τους ενώ δεν πιστεύω να υπήρχε κάποιος που να μην πέρασε καλά. Κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και φαίνεται και από τον κόσμο που το στηρίζει κάθε χρονιά και περισσότερο. Φέτος ανέβασε τον πήχη παραπάνω, ενώ κάτι μου λέει μέσα μου και θέλω να το πιστέψω, πως το επόμενο καλοκαίρι θα επιστρέφει ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο. Μέχρι τότε όμως έχουμε όχι μόνο καιρό μπροστά μας, αλλά και πολλές συναυλίες και φεστιβάλ.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....