Live Report: Kalamata, Astray @Rover Bar 21/02

­

Ανταπόκριση: Γιάννης Κεντρωτής
Φωτογραφίες: Γιάννης Κεντρωτής

 

Τετάρτη 21/02, η πρώτη μέρα των Γερμανών Kalamata στην Ελλάδα στα πλαίσια της ελληνικής μίνι περιοδείας τους. Χώρος εμφάνισης: Rover Bar στην Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έλεγε πως ξεκινάει στις 22:00 έτσι και εμείς ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε κανένα μισάωρο νωρίτερα, να βρούμε «καλή θέση» μέσα στο μπαρ.

Το μαγαζί είχε κόσμο αλλά δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Η ώρα πήγε 22:10 αλλά η σκηνή ήταν ακόμα άδεια. Τουλάχιστον όμως κόσμος έμπαινε ακόμα μέσα και σιγά σιγά το μαγαζί γέμιζε. Η πρώτη μπάντα δεν βγήκε πριν τις 22:30, και το μαγαζί ήταν πλέον γεμάτο, καθιστοί και όρθιοι, και όλοι περίμεναν αυτή την στιγμή.

Πρώτοι λοιπόν, ανέβηκαν πάνω στο stage του Rover Bar οι Bonzai. Ένα ελληνικό τετραμελές συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη. Έπαιζαν psychedelic κυρίως rock με στοιχεία λίγο από heavy και stoner. Είχαν τόσο ορχηστρικά κομμάτια όσο και κομμάτια με φωνητικά. Προσωπικά τους απόλαυσα πολύ και έπιασα τον εαυτό μου κάποια στιγμή να ταξιδεύει νοητικά σε σκέψεις, με background την μουσική τους. Το ίδιο έδειχνε να τους απολαμβάνει και  υπόλοιπος κόσμος που  βρισκόταν εκεί, και φυσικά οι φίλοι των μελών της μπάντας και έκαναν αισθητή την παρουσία τους με φωνές και σφυρίγματα.

Μετά από περίπου 30-40 λεπτά, ήταν έτοιμοι να ανέβουν στην σκηνή οι επίσης Θεσσαλονικείς Astray. Ο ήχος τους ξεκάθαρα heavy και stoner. Δυνατά riff που γέμιζαν ηχητικά τον χώρο, και φωνητικά τα οποία έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί έχοντας ήδη ζεσταθεί από τους Bonzai ήταν έτοιμος για αυτή την μετάβαση στον πιο δυνατό ήχο. Κεφάλια άρχισαν να κινούνται και το κοινό άρχισε σιγά σιγά να δείχνει την αρέσκειά του πιο έντονα. Οι Astray μας παρουσίασαν κυρίως δουλειά από τον καινούργιο τους δίσκο ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο κοντινό, ελπίζουμε, μέλλον. Όση ώρα βρίσκονταν πάνω στην σκηνή δεν νομίζω πως υπήρχε κάποιος ο οποίος να ένιωσε κούραση η βαρεμάρα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι τους όλοι «χόρευαν» και έπιναν.. μπύρες.

Η ώρα πέρασε και ήρθε η ώρα για τους Kalamata να ανέβουν στην σκηνή. Το κοινό έδειχνε να τους περιμένει ανυπόμονα και οι πρώτες φωνές άρχισαν να ακούγονται μόλις εμφανίστηκαν. Το δυνατό αυτό τρίο, μόλις έφτιαξε τον χώρο του πάνω στην σκηνή, πήρε αγκαλιά ο καθένας το όργανό του και χωρίς να ακουμπήσουν μικρόφωνο ή να μιλήσουν ξεκίνησαν να παίζουν, μετά από ένα πολύ μικρό soundcheck. Αμέσως βαρύς ήχος γέμισε την ατμόσφαιρα και τα stoner και doom στοιχεία της μπάντας έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Πάνω από τον drummer υπήρχε και μια οθόνη για προβολέα, η οποία ξεκίνησε να παίζει ένα βίντεο το οποίο δεν φαινόταν να έχει κάποιο νόημα. Μία γυναίκα, ένα παιδί ξαπλωμένο στην μπανιέρα με κλειστά μάτια, ένας αδύνατος τύπος να χορεύει και έπειτα ένας Κινέζος να τρώει με εστίαση στο στόμα του. Κάπου ενδιάμεσα σε αυτές τις παραστάσεις εμφανιζόταν και ένα χιονισμένο τοπίο, με το όνομα της μπάντας να πετάει κάπου εκεί στην οθόνη, το εξώφυλλο του δίσκου καθώς και ένα περίεργο σχήμα νεκροκεφαλής το οποίο προσωπικά μου θύμιζε σύμβολο από το video game “Watch Dogs”. Σε άλλα σημεία φαινόταν πως το βίντεο έπαιζε με τον ίδιο ρυθμό της μουσικής, σε άλλα ήταν εκτός ρυθμού. Επίσης λίγο πριν το τέλος, το βίντεο άρχισε να παίζει από την αρχή που σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να καλύψει όλο τον χρόνο που οι Kalamata θα βρίσκονταν στην σκηνή. Δεν ξέρω τι ακριβώς είχαν σκοπό να παρουσιάσουν με αυτή την κίνηση του βίντεο αλλά μάλλον δεν πέτυχε ακριβώς… ή μήπως κάνω λάθος;

Πίσω στα τραγούδια τους τώρα, ανάμεσα σε αυτόν τον βαρύ ήχο εμφανιζόντουσαν που και που space στοιχεία με ήχους περίεργους, που έμοιαζαν να έρχονται εκτός Γης, στην πραγματικότητα όμως όλα γίνονταν με μία κιθάρα και ένα σετ με πετάλια. Περίπου προς την μέση υπήρξε ένα διάστημα που η μουσική χαμήλωσε, ο doom και ο stoner ήχος έδωσαν την θέση τους στην ψυχεδέλεια και στους διαστημικούς ήχους. Κάπου εκεί, μετά από τις προηγούμενες ώρες αποκλειστικά και μόνο δυνατού ήχου, ένιωσα μια κούραση καθώς ο ήχος είχε γίνει πάλι πιο ταξιδιάρικος. Δεν ξέρω αν άλλοι μέσα στο μπαρ ένιωσαν το ίδιο, όλοι όμως φαινόντουσαν το ίδιο «χαμένοι» μέσα στην μουσική, μέχρι που ξαφνικά ο ήχος άλλαξε και δυνάμωσε απότομα και τους τράβηξε πάλι όλους εκεί. Όσο δυνατά ξεκίνησε, το ίδιο δυνατά έκλεισε η παρουσία των Kalamata με δύο εξίσου δυνατά κομμάτια για το encore.

Κλείνοντας λοιπόν, και οι 3 μπάντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ευχαρίστως για τους ξανά άκουγα σε επόμενα live. Όσο για τους Kalamata, οι συναυλίες τους στην Ελλάδα δεν τελείωσαν, αλλά μόλις ξεκίνησαν. Επομένως, πάρτε μπύρες και απολαύστε τους.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....