Συνέντευξη Raw In Sect

 

 • Γεια σας παιδιά, καλώς ήρθατε στο Kourdistiri. Το καλοκαίρι του περασμένου έτους κυκλοφορήσατε τον τρίτο δίσκο με τίτλο “Kitro”. Πως έχει πάει η μέχρι τώρα πορεία του;

 

Γεια σας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση που είχε από το κοινό αλλά και από τον τύπο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκινάμε να κάνουμε περιοδείες φέτος οπότε εκεί θα φανεί πώς τα πάει πραγματικά.

 

 • Ακόμα μια φορά όχι απλά κάνατε κάτι διαφορετικό από τους δύο προηγούμενους δίσκους, αλλά δεν νομίζω κανείς να το περίμενε στο ελάχιστο. Προσωπικά η πρώτη μου αντίδραση μόλις τον άκουσα ήταν WTF. Παρ’ όλα αυτά μου άρεσε αυτή η προσέγγιση αλλά δεν κρατιέμαι, και θα ρωτήσω ίσως την πιο κοινότυπη ερώτηση. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν έγινε αυτό;

 

Τι είχαμε στο μυαλό μας είναι μια καλή ερώτηση. Οι Raw In Sect είναι ένα συγκρότημα που έχει το κακό να βαριέται πάρα πολύ εύκολα με τα στάνταρ. Προσπαθούμε λοιπόν σε κάθε δίσκο να δοκιμάζουμε όλο και πιο ακραία πράγματα, ουσιαστικά ακραία από την άποψη ότι είναι ενέργειες που κατά κάποιο τρόπο απαγορεύονται να γίνονται. Αυτή η νοοτροπία μας οδήγησε στο να κάνουμε τον πρώτο μας Ελληνόφωνο δίσκο και μπορούμε να πούμε ότι δεν έχετε δει τίποτα ακόμα.

 

 • Δεν βλέπεις πολλές μπάντες να αλλάζουν το είδος τους τόσο δραματικά, και ακόμα λιγότερες να έχουν 3 διαφορετικούς μεταξύ τους δίσκους. Για μένα μοιάζει σαν κάθε φορά να είναι η πρώτη, και ότι απευθύνεστε σε διαφορετικό κοινό, και από τους παλιούς, «όσοι πιστοί προσέλθετε». Πως αντιλαμβάνεται το κοινό σας αυτές τις αλλαγές;

 

Είναι μπάντες που παίζουν τον ίδιο δίσκο 20 και 30 χρόνια και είναι μπάντες που εκεί μάλλον ανήκουμε και εμείς που θέλουν να δοκιμάζουν συνέχεια καινούριες ιδεές καθώς αυτή η νοοτροπία κρατάει την έμπνευση ζωντανή. Τώρα, όσον αφορά τον κόσμο, μάλλον τους έχουμε μπερδέψει λίγο αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι Raw In Sect είναι μία μπάντα που δεν της αρέσουν οι εύκολες λύσεις, απεναντίας βασική προϋπόθεση για να κατανοήσει κάποιος τι κάνουν οι Raw In Sect είναι να έχει ανοιχτό μυαλό. Προς μεγάλη μας έκπληξη είναι πολύς ο κόσμος που προέρχεται από τον extreme ήχο (death, black, thrash κτλ) και ακούει το «Κίτρο» με μανία.

 

 • Με μεγάλη επιτυχία νομίζω έχετε καταφέρει να ξεφύγετε από τις κοινότυπες ταμπέλες, και ο κόσμος θα δυσκολευτεί να σας χαρακτηρίσει στο σύνολο. Hats off για αυτό και θα ήθελα να μάθω πως θα σας χαρακτηρίζατε εσείς.

 

Αυτός ήταν πάντα ο σκοπός. Χαρακτηριστικό όλων των αγαπημένων μας συγκροτημάτων είναι ότι επαναπροσδιόριζαν τον εαυτό τους σε κάθε τους δίσκο και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στο κάθε τους τραγούδι. Ο όρος που χρησιμοποιούμε τελευταία είναι Progressive Greek Music. Τώρα, πιο απλά ας πούμε ότι είναι ένα μείγμα από rock/metal/progressive/ethnic/symphonic.

 

 • Αν μπορεί να σταθεί η παρακάτω ερώτηση, πόσο παρελθόν θεωρείτε τους δύο προηγούμενους δίσκους;

 

Καλή ερώτηση. Αλλά ας πούμε ότι το ποτάμι πίσω δε γυρνά. Αγαπάμε και το «Red Flows» και το «Blue Haze». Είναι δίσκοι που βάλαμε όλο μας το είναι όπως κάνουμε κάθε φορά. Είναι αρκετά στο παρελθόν, όχι τόσο επειδή είναι διαφορετικοί σε ήχο αλλά επειδή έχουν συμβεί πολλά πράγματα στους Raw In Sect από τότε.

 

 • Έχοντας παίξει ήδη κάποια live στο εξωτερικό, πως πήρε το εκεί κοινό αυτή την αλλαγή; Ειδικά από την στιγμή που δεν «ξέφυγε» μόνο ο ήχος, αλλά και η γλώσσα γύρισε στα ελληνικά.

 

Ο κόσμος του εξωτερικού είναι που μας έπιανε και μας έλεγε «Παιδιά τα Ελληνικά σημεία πραγματικά κάνουν τη διαφορά σε αυτό που κάνετε». Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, το κοινό του εξωτερικού μας έβαλε σε πολλές σκέψεις. Ειδικά στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Αγγλία, σκάνε μπάντες από όλο τον κόσμο τραγουδώντας στην Αγγλική και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και βαριούνται. Πολύ καλύτερη εντύπωση κάνει να έρχεται κάποιος με τη δική του γλώσσα και τη δική του ταυτότητα και αυτό το έχουμε εισπράξει και με το παραπάνω.

 


 • Να υποθέσω ότι ο δίσκος για να γίνει, δεδομένου ότι προσπαθήσατε να κάνετε να υπάρχοντα όργανα να ακουστούν παραδοσιακά, αποτέλεσε κάποιο είδος πρόκλησης για εσάς;

 

Το να παίζεις με τον τυπικό metal ή stoner ή rock ή οποιοδήποτε ήχο και να προσθέσεις κάποια παραδοσιακά όργανα είναι πάρα πολύ εύκολο και στην εποχή που ζούμε πραγματικά μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Το να κάνεις τώρα τον τυπικό ήχο να ακούγεται παραδοσιακός ήταν ένας εφιάλτης σε κάποιες φάσεις γιατί δεν ξέραμε που πάνε τα τέσσερα. Να ναι καλά ο Peter που μας καθοδήγησε σε αυτό το θέμα. Άνοιξαν κάποιες πύλες και απ’ ό,τι φαίνεται δε θα κλείσουν ποτέ.

 

 • Ποιοι καλλιτέχνες νομίζετε σας επηρέασαν περισσότερο στον ήχο σας; Από πού αντλήσατε έμπνευση;

 

Απλή ερώτηση παρ’όλα αυτά δε μπορούμε να την απαντήσουμε ποτέ. Αλλά μπορούμε τη μία μέρα να ακούμε ρεμπέτικα, μετά Massive Attack και μετά Morbid Angel. Για εμάς δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Ίσως αυτό που κάνει ο Ψαραντώνης να μας επηρέασε περισσότερο απ’ όσο έχουμε καταλάβει από την άποψη ότι πάει και παίζει Κρητικά σε όλο τον κόσμο και δεν τον απασχολούν δευτερεύοντα πράγματα όπως το ότι δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα.

 

 • Πόσο επηρέασαν οι αλλαγές στα μέλη την πορεία της μουσικής σας; Δεν θεωρώ εύκολο να βρεις άτομα να ταιριάζετε ηχητικά, ειδικά όταν ο πειραματισμός, αν μου επιτρέπεται, είναι τόσο έντονος.

 

Δεν είναι εύκολο να βρεις άτομα γενικά. Γι αυτό και εμείς τώρα έχουμε αποφασίσει ότι είμαστε 3 (Κώστας Διαμαντής, Δημήτρης Αλεξίου, Γιώργος Ιωακειμίδης) και από εκεί και πέρα συνεργαζόμαστε συχνά με παρελθοντικά μέλη είτε για τις ανάγκες κάποιας ηχογράφησης ή συναυλίας. Δεν υπήρχε φάση που να έφυγε κάποιος επειδή αλλάζαμε τον ήχο μας, ίσα ίσα που αυτές οι άλλαγες έκαναν πάντα τα μέλη πιο δημιουργικά σε σημείο που ούτε οι ίδιοι δεν το πίστευαν. Ο λόγος που άλλαζαν πάντα τα μέλη ήταν κατά βάση ότι είχαν άλλες προτεραιότητες.

 

 • Έχετε σκεφτεί να συνδυάσετε σε επόμενο δίσκο τον ήχο σας, με άλλες παραδοσιακές ή διαφορετικές μουσικές;

 

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τον επόμενο δίσκο. Έχουμε σκεφτεί αυτό που λες όμως μαζί με πάρα πολλά άλλα πράγματα. Γενικώς επικρατεί μια παράνοια όπου όλες οι ιδέες είναι ωραίες και όλες είναι βλακείες μέχρι να βρεθεί μία κατεύθυνση. Η μεταμόρφωση του ήχου σε Ελληνικά μονοπάτια ήταν μεγάλη «ντόπα» για τους Raw In Sect και ο ενθουσιασμός γύρω από την ιδέα, από μόνος τους έγραψε το περισσότερο υλικό. Ποια θα είναι η “ντόπα” στον επόμενο δίσκο δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά.

 

 • Τώρα που τελειώνει η περιοδεία σας, τι να περιμένουμε στο μέλλον; Έχετε σκεφτεί χρώμα για τον δίσκο και μουσικό είδος καθόλου ή τι θα θέλατε να δοκιμάσετε;

 

Να περιμένει ο κόσμος περισσότερες περιοδείες και λογικά κάποια βίντεο κλιπ ακόμα. Το «αρνητικό» με την προσέγγιση που έχουμε είναι ότι κάθε δίσκος παίρνει πολύ χρόνο και πολλά κιλά φαιάς ουσίας. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά είναι ακόμα εμβρυακές. Υλικό πάντα γράφεται αλλά είναι πολύ μακριά από το να γίνει δίσκος.

 

 • Η περιοδεία θα κλείσει στο Temple Athens στις 15 Φεβρουαρίου, και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ακόμα μια φορά το “Kitro” μαζί με κομμάτια από το “Blue Haze” ίσως(?). Αφήνω τα τελευταία λόγια σε εσάς, για όσους βρεθούν και όσους το σκέφτονται.

 

Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε και πάλι για την πρόσκληση αλλά και για τις εύστοχες ερωτήσεις! Σας περιμένουμε όλες και όλους να δείτε και να ακούσετε από κοντά κάτι που ίσως αλλάξει την αντίληψή σας για το τι είναι η μουσική.

 


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....