Συνέντευξη με τους On Thorns I Lay

Μετά από 25 χρόνια ιστορίας, 8 albums-ορόσημα για την ελληνική dark / doom / death σκηνή, με πιο δημοφιλή τα “Orama” και “Crystal Tears“, αλλά και μετά από ένα διάστημα σιωπής, η μπάντα από την Αθήνα επέστρεψε το 2018, με τον καλύτερο δίσκο της καριέρας της, το “Aegean Sorrow“, σε μίξη και mastering από τον έναν και μοναδικό Dan Swanö! Το album ήδη θεωρείται μία από τις καλύτερες doom / death κυκλοφορίες του 2018 παγκοσμίως, και οι On Thorns I Lay θα το παρουσιάσουν στην ολότητά του, μαζί με τα υπόλοιπα διαμάντια της δισκογραφίας τους, στην πρώτη headline ζωντανή εμφάνιση της ιστορίας τους!

The Room of Doom Festival 2018

Στο Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα)

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Πόρτες: 19:00

Event page: www.facebook.com/events/613577168975692


 •  Μια από τις πρώτες μπάντες του σκληρού underground ήχου στην χώρα μας ήσασταν εσείς. Πειραματιστήκατε με διάφορους τρόπους με τον ήχο σας, πολύ πριν από πολλούς. Τι ώθησε τα τότε 14χρονα παιδιά να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι?

 • Ναι αυτό είναι αλήθεια…ξεκινήσαμε το 1991 και μεγαλώναμε σιγά σιγά σαν όνομα μαζί με μια σκηνή που στο εξωτερικό απλά δεν υπήρχε. Είμασταν κάτι πιτσιρίκια που θέλαμε να παίξουμε όπως τα αγαπημένα μας συγκροτήματα, κλασικό doom death metal και μπορώ να πω πως είμασταν από τους πρώτους στον χώρο. Βέβαια αυτό το μουσικό ιδίωμα άλλαζε, ετσι λοιπόν και εμείς πειραματιστήκαμε πολύ με τους ήχους μας,  κάπου όμως ειναι αλήθεια ότι το παρακάναμε και θεωρώ ότι χάσαμε την μουσική μας ταυτότητα.

 • Πως καταλήξατε στο τωρινό σας όνομα? Τα προηγούμενα ήταν “Paralysis” και “Phlebotomy” με τα οποία είχατε κυκλοφορήσει και ένα demo και ένα promo αν θυμάμαι καλά.

 • Όταν φτιάξαμε τη μπάντα ψάχναμε κλασικά, για το πιο κακό όνομα που μπορούσαμε να βρούμε χε χε χε. Το όριστικό μας όμως όνομα, μας το βρήκε ο Ευθύμης απο τους Nightfall, πρωτεργάτης και αυτός της ελληνικής σκηνής, ταλαντούχος καλλιτέχνης με όραμα. Βέβαια και το Phlebotomy δεν σου κρύβω ότι ακόμα μου αρέσει αν και δεν ταιριάζει απολυτα με το ύφος μας…

 • 14 χρόνια ανενεργοί είναι πολλά. Σε νεότερους οπαδούς του είδους ίσως να μοιάζει πως ήρθατε από μια άλλη εποχή. Πως φαίνεται στα δικά σας μάτια αυτή η επιστροφή?

 • Όντως ήρθαμε από μια άλλη εποχή, μια εποχή που μας αρέσει και αναπολούμε. Κάπου βέβαια στις αρχές του 2000 νιώσαμε ότι χάσαμε την μουσική μας ταυτότητα και το ενδιαφέρον να παίζουμε, οπότε και απλά σταματήσαμε. Ξέρεις δεν είπαμε πότε θα διαλυθεί η μπάντα απλά νιώθουμε ότι πρέπει να παίζεις μουσική όταν έχεις να πεις κάτι και όχι επειδή πρέπει να ζήσεις από αυτό. Θεωρούμε ότι με την μορφή που έχουν πάρει πλεόν τα μουσικά δρώμενα το να βιοπορίζεσαι αποκλειστικά από την μπάντα σου οδηγεί πολλές φορές σε ανέμπνευστα αλμπουμ επειτιδευμένες κινήσεις και ανελεητο touring, για μπορέσεις να πληρώσεις τους λογοριασμούς σου και να ζήσεις…. Χάνεται η μαγεία….
 • Τι σας έκανε να επιστρέψετε μαζί μετά από τόσο καιρό?

 • Η αγάπη για την μουσική και δημιουργία. Ξέρεις μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος για ότι θέλει. Για ένα μόνο είμαστε περήφανοι. Είχαμε πάντα προσωπικότητα ανεξάρτητα του μουσικού ύφους που ακολουθούσαμε με κοίνο παρονομαστή τις χαρακτηριστικές μας μελωδικές γραμμές και την μελαγχολία, κάτι που δύσκολα συναντάς πλέον, μιας και όλοι ακούγονται απελπιστικά ίδιοι….

 • ΄Εχω την αίσθηση πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό έχει κάνει μια στροφή προς τον stoner rock ήχο και δεν δίνει την ίδια προσοχή που έδινε στον ακραίο ήχο. Τι βλέπετε εσείς να έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στο είδος όσον αφορά κατά κύριο λόγο την ελληνική σκηνή και το ελληνικό κοινό.

 • Δεν μας αρέσει το stoner αλλά σίγουρα προτιμώ που σε μια σκυλοκρατούμενη μουσικά χώρα σαν την δική μας ο κόσμος γεμίζει ανα χιλιάδες συναυλιες των 1000 Mods για παράδειγμα, από να ακούνε Μέλισσεςη Ρέμο πχ. Η δική μας μουσική ηταν πάντα undreground και θεωρώ πως θα παραμείνει. Δεν είναι μουσική για την μάζα αλλά για λίγους και να σου πώ την αλήθεια μας αρέσει και οι φιλοδοξίες μας είναι απλά να φτιάχνουμε διαχρονικούς και ποιοτικούς δίσκους . Είμαστε ξέρεις από τους λίγους και ρομαντικούς….  

 • Παρ’ όλα αυτά όμως φαίνεται πως η νέα σας κυκλοφορία έχει ανταπόκριση από το κοινό και το βλέπει κανείς και από τις προβολές στο Youtube. Που πιστεύετε ότι βασίζετε αυτό? Και μόλις συνειδητοποίησα πως όταν κυκλοφόρησε ο τότε τελευταίος σας δίσκος δεν υπήρχε καν Youtube.

 • Κόιτα το νέο μας άλμπουμ είναι το καλύτερο και το ωριμότερο της ιστορίας μας εως τώρα. Περιμέναμε αυτές τις κριτικές και την αποδοχή από τον κόσμο μιας και είχαμε καταλαβει από τις πρόβες ότι έχουμε αυτή την φορά, πολύ καλό υλικό. Αυτή την εποχή μάλιστα ετοιμάζουμε το επόμενο μας δίσκο και δεν σου κρύβω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι. Ο κόσμος να περιμένει πολλά απο μας τον προσεχή καιρό…. 

 • Ξεκινήσατε, όπως και οι περισσότερες τότε μπάντες με μια αρκετά “φτωχή” παραγωγή, και με fast forward στο σήμερα, κυκλοφορήσατε το “Aegean Sorrow” το οποίο αν και είναι πολύ κοντά στον αρχικό σας ήχο, η παραγωγή του κάθε άλλο παρά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί.

 • Ναι έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμάμαι παλιά, πίσω στις αρχές του 90 όλες οι μπάντες περνάγαμε ώρες στα εδώ studio, προσπαθώντας τόσο πολύ να πετύχουμε τον σωστό ήχο και μετά έβγαινε το καινούργιο album My dying Bride ή Paradise Lost και ντρεπόσουν να τα ακούσεις δίπλα . Τώρα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα. Πάρε για παράδειγμα το Codex Omega των Flesh. Πολύ δύσκολα βρίσκεις τέτοιο άλμπουμ του 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που πριν 20 χρόνια δεν τολμούσες καν να σκεφτείς. Εμείς επιλέξαμε τον Swano για την μίξη και το mastering του δίσκου. Από παλιά μας άρεσε ο οργανικός και τραχύς ήχος του σε όλες τις δουλειές του όπως πχ με τους Edge of Sanity, Bloodbath, Novembers Doom και πολλούς άλλους. Το αποτέλεσμα σίγουρα μας δικαιώνει για αυτή μας την επιλογή.
 • Μελαγχολία, γκρίζα χρώματα και σκληρή μουσική. Μαζί με το όνομα του δίσκου, “Aegean Sorrow” μοιάζει αρκετά οξύμωρο. Όταν ακούει κάποιος “Αιγαίο” δεν του έρχονται αυτά στο μυαλό. Τι κρύβεται λοιπόν από πίσω?

 • Απο πίσω λοιπόν κρύβεται ολη αυτή η ανθρώπινη τραγωδία που υπάρχει δίπλα μας. Χιλίαδες χαμένες ψυχές που έρχονται από την κόλαση ψάχνοντας κάποιο ίχνος ελπίδας, καταλήγοντας τελικά στο βυθό ενός μαύρου υγρού τάφου, στο Αιγαίο μας. Αυτή η νέα προσφυγική κρίση που μοιάζει να είναι ένα ακόμα επεισόδιο της ίδιας ιστορίας του ανθρώπινου γένους….πόλεμοι, δυστυχία, αυτοκαταστροφή….

 • Σαν μισός Κυκλαδίτης οφείλω να ρωτήσω: Ποιο μέρος του Αιγαίου και κατά συνέπεια ποιο νησί του αγαπάτε περισσότερο?

 • Εννοείται πως έχουμε πολλούς μαγικούς τόπους. Θα ξεχωρίσω την Σαντορίνη αλλά και την παρεξηγημένη Μύκονο, που βέβαια τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί σε μια φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστές κάθε είδους νεόπλουτων υπανθρώπων στην κυριολεξία… αλλά ας το αφήσουμε εδώ καλύτερα αυτό μιας και σηκώνει μέγαλη συζήτηση. Το γεγονός είναι πάντως ότι σαν λαός κάνουμε ότι μπορουμε για να καταστρέψουμε αυτό το στολίδι, τον τόπο μας.

 • Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα για το μέλλον των “On Thorns I Lay”?

 • Κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό από τον Μάιο και μετά. Νωρίτερα σκοπεύουμε να αρχίσουμε να ηχογραφούμε το επόμενο άλμπουμ για το οποίο νιώθω ήδη πολύ ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να το γράψουμε. Με την Alone υπογράψαμε για έναν δίσκο, οπότε εκεί γύρω στο καλοκαίρι θα αρχίσουμε συζητήσεις για την νέα μας δισκογραφική στέγη.

 • Μια τελευταία ερώτηση πριν σας αφήσω. Κοιτώντας πίσω όλα αυτά τα χρόνια, ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση που έχετε σαν μπάντα?

 • Έχουμε αρκετά να νοσταλγούμε, έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές με την μπάντα. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι όταν σε ένα mini tour με τους Τiamat, σε μια sold out συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, ουρές οπάδων έξω απ το backstage να περιμένουν για να μας αγκαλιάσουν ως ένδειξη σεβασμού προς την μπάντα. Τότε θυμάμαι είχαμε κυκλοφορήσει το Future Narcotic. Επίσης άλλη μια μαγική στιγμή, όταν σε μια άλλη εμφάνιση στην Σμύρνη, μετά από μας ανεβαίνουν οι Tiamat και το κοινό απο κάτω να φωνάζει το ονομά μας…πρωτόγνωρες στιγμές…..

 • Ευχαριστώ πολύ.

 • Εμείς σε ευχαριστούμε πολύ και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά και με όλους τους οπαδούς μας στις 3 Νοεμβρίου στο Temple.  

RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....