Electric Wizard live report @Piraeus Academy

Ανταπόκριση: Γιάννης Κεντρωτής
Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώσση

Η κληρονομιά που έχουν αφήσει πίσω τους οι πατέρες της Heavy Metal, Black Sabbath, είναι ανεκτίμητη. Τις επιρροές τους μπορούμε να τις δούμε σε αμέτρητα σημεία και μπάντες, με μια από αυτές, και ίσως τα πιο άξια παιδιά τους, να είναι οι Βρετανοί Electric Wizard.

Η πρώτη περίοδος των Electric Wizard έληξε το 2003 όταν αποχώρησαν όλα τα μέλη της, πλην του Jus Oborn, που ήταν και το μυαλό πίσω από την μπάντα. Από εκεί και πέρα, η μπάντα συνεχίζει με μόνιμο μέλος πίσω από την κιθάρα την σύντροφο του Jus, Liz Buckingham, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονται.

Παρ’ όλο που οι Electric Wizard δεν βρίσκονται σε περιοδεία αυτή την στιγμή, βρέθηκαν στην Ελλάδα για την προώθηση του τελευταίου δίσκου τους, “Wizard Bloody Wizard” του 2017. Και εδώ βλέπουμε ακόμα μια φορά καθαρά την επιρροή των “μπαμπάδων”. Ο κόσμος τους υποδέχτηκε στο Piraeus Academy, τον μεγαλύτερο χώρο που έχουν παίξει headliners στην χώρα μας μέχρι τώρα.

Η ώρα έναρξης ήταν στις 20:30, ομολογουμένως λίγο νωρίς για αρκετούς, ακόμα και έτσι όμως, υπήρχε κόσμος που ήταν εκεί για την έναρξη με τους Krause. Πρόκειται για μια αθηναϊκή μπάντα που το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια. Από το πρώτο τραγούδι μπήκαν δυναμικά, και όλο το σχεδόν 40λεπτο που είχαν στην διάθεσή τους το εκμεταλλεύτηκαν με αυτό τον τρόπο. Η έντασή τους ήταν συνεχώς στα ύψη, κάτι το οποίο εντυπωσίασε στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα, η έλλειψη πιο ήρεμων στιγμών την έκανε πιο αδιάφορη προς κουραστική.

Σειρά ήταν για τους παλιούς γνωστούς των Electric Wizard, τους Θεσσαλονικείς Agnes Vein. Έχουν εμφανιστεί μαζί το 2005 και το 2011 σε An και Gagarin αντίστοιχα, ενώ αυτή την φορά έδωσαν ραντεβού στο Piraeus. Ενώ έχουν περάσει 6 σχεδόν χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου τους full length δίσκου, είναι ακόμα ενεργοί και δίνουν όσες συναυλίες μπορούν. Χωρίς να χρονοτριβήσουν, κάνα 10λεπτο μετά την αποχώρηση των Krause, ανέβηκαν στην σκηνή, και αν και τριμελής μπάντα, η εμπειρία τους φάνηκε επί σκηνής και ο ήχος ήταν γεμάτος και “στιβαρός”. Ο ήχος τους είναι βαρύς, doom, ενώ τα κομμάτια μεγάλα και “αντιραδιοφωνικά” όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι τέτοια μακροσκελή τραγούδια. Φυσικά, μέσα στα brutal φωνητικά που εναλλάσσονται με καθαρά, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα, διακρίνονται εδώ κι εκεί, πιο σκοτεινές και επικές επιρροές. Η τελευταία τους δουλειά ήταν ένα split single με τίτλο “Sadhus”, και αναμένουμε απλά να δούμε και να ακούσουμε το επόμενο δισκογραφικό τους ταξίδι.

Λίγο πριν έρθει η στιγμή για τους headliners της βραδιάς, Electric Wizard, έκαναν οι ίδιοι το τελικό soundcheck πριν αποσυρθούν στα παρασκήνια και ξανά εμφανιστούν υπό τον ήχο της εισαγωγής τους λίγο μετά. Οι πρώτες νότες στον αέρα φώναξαν “Witchcult Today”, ενώ από πίσω τους γινόταν η προβολή άλλοτε ασπρόμαυρου και άλλοτε έγχρωμου βίντεο. Τα βίντεο είχαν cult και b-movie περιεχόμενο το οποίο έδενε με το setlist με σχετική επιτυχία, ενώ το βλέμμα μου πλανιόταν πότε στο μεγάλο πανί που γινόταν η προβολή, και πότε στα μέλη της μπάντας.

Μετά την εισαγωγή, χωρίς να υπάρξει κενό ή παύση για ομιλίες, η ατμόσφαιρα σκοτείνιασε ακόμα περισσότερο με το “Black Mass”. Η σκηνική παρουσία ήταν μετριασμένη, χωρίς ακραιότητες και τα φωνητικά έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, απλά και μόνο ώστε να προσφέρουν ακόμα περισσότερο στην ατμόσφαιρα. Τα μοναδικά τραγούδια από το “Wizard Bloody Wizard” ήταν τα “See You in Hell” και “Hear the Sirens Scream” τα οποία παίχτηκαν και back to back.

Τα βίντεο συνέχιζαν να παίζουν και να αλλάζουν σκηνές, ενώ δεν έλλειψαν τα mosh pit, με τους οπαδούς να χτυπιούνται ασταμάτητα, αλλά και το crowd surfing. Ο ήχος ήταν ασταμάτητος, και δεν υπήρχε στιγμή παύσης. Είτε τελείωνε κομμάτι, είτε γινόταν μικρή σπάνια παύση για να πιει μια δύο λέξεις ο Jus, οι κιθάρες έκαναν πάντα “φασαρία”. Τελευταίο κομμάτι για την βραδιά με την πλέον γεμάτη αρένα του Piraeus Academy, ήταν το “Funeralopolis”. Την τελευταία φορά πριν παίξει το κομμάτι, αρκετός από τον κόσμο είχε αποχωρήσει, ενώ αυτό δεν ήταν θέμα το συγκεκριμένο βράδυ. Όλοι έμειναν πιστοί μέχρι το τέλος. Στο τελείωμα ο Jus αποχαιρέτησε κατεβαίνοντας από την σκηνή με τα υπόλοιπα μέλη να τον ακολουθούν. Και έτσι, χωρίς encore και ιστορίες, η βραδιά τελείωσε.

Μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά, το οπτικοακουστικό θέαμα έφτασε στο τέλος του. Ένα σκηνικό που δεν βλέπουμε κάθε μέρα σε συναυλίες, ενώ αυτή την φορά οι Electric Wizard ήταν εμφανέστατα καλύτεροι από την τελευταία τους επίσκεψη. Ακόμα και έτσι όμως, κάποιοι ψίθυροι, δεν έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι, ενώ και εγώ ο ίδιος, ακόμα ταλαντεύομαι αν θα ήθελα περισσότερη επικοινωνία της μπάντας με το κοινό, ή αν αυτή η λιτή σκηνική παρουσία ήταν ιδανική για εκείνη την βραδιά. Αναμφίβολα, είναι μια μπάντα που ανεβάζει τον πήχη στο είδος της, και που θα ξανά έβλεπα live ευχαρίστως.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....