READING

Ωτοασπίδες: Ασφάλεια vs Αισθητική...

Ωτοασπίδες: Ασφάλεια vs Αισθητική

Με αφορμή μια προσωπική εμπειρία πριν μερικά χρόνια και μια σχετική συζήτηση πριν λίγες μέρες, σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο.

Όλες οι αισθήσεις του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντικές, μία όμως που ξεχωρίζει, ειδικά για όσους παίζουν μουσική, επαγγελματικά ή μη, και για όσους τους αρέσει να πηγαίνουν σε συναυλίες, είναι η ακοή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, δεν φαίνεται να νοιαζόμαστε ιδιαίτερα μέχρις ότου να είναι αργά. Ειδικότερα οι νεότερες ηλικίες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατέψει κανείς την ακοή του πριν να είναι αργά. Για παράδειγμα να αποφύγει την έκθεση σε υψηλά dB για πολλή ώρα ή να χρησιμοποιήσει τις «άβολες» ωτοασπίδες.

Αποφυγή έκθεσης

Η πρώτη λύση, συνήθως, είναι αδύνατη. Κανείς δεν θέλει (ούτε σκέφτεται) να πάει σε ένα club ή σε μια συναυλία και να φύγει στο μισάωρο, για να μην καταστρέψει την ακοή του. Και «λογικό» άλλωστε. Σε μισή ώρα ούτε το ποτό του δεν θα προλάβει να πιει κάποιος, ενώ σε μια συναυλία, μισή ώρα παίζει μόνο το ένα από τα support acts. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μένουμε εκτεθειμένοι σε υψηλά dB για αρκετή ώρα.

Έτσι, όταν βγαίνουμε από τον χώρο διασκέδασης τα αυτιά μας όχι μόνο βουίζουν σαν τρελά, αλλά για λίγο μπορεί να μην ακούμε και τίποτα σε ανοικτό χώρο. Και αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μπορεί να μην μοιάζει κάτι σημαντικό εκείνη την στιγμή άλλωστε «θα ηρεμήσω από την ένταση και θα περάσει». Όταν όμως το βουητό ξεκινάει να είναι εκεί, λιγότερο σε ένταση μεν, αλλά να είναι εκεί συνεχώς δε, τότε καταλαβαίνουμε σιγά σιγά την σοβαρότητα του θέματος.

Ωτοασπίδες

Η δεύτερη λύση, είναι και η πιο απλή. Ένα ζευγάρι ωτοασπίδων από ένα φαρμακείο και το πρόβλημα της «έντασης» της βραδιάς λύθηκε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωτοασπίδων με τα σφουγγαράκια και της σιλικόνης να είναι τα πιο απλά αλλά και φθηνά, ενώ μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του με λιγότερο από 1€. Και λύνει το πρόβλημα για αρκετά βράδια γιατί δεν είναι μιας χρήσης.

Γιατί όμως δεν βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας να προστατεύουν τα αυτιά τους με τον τρόπο αυτό; Ο κόσμος φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορες “δικαιολογίες” για να μην φορέσει ωτοασπίδες.

Πριν περάσουμε όμως να δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές, θα μιλήσουμε με μερικά νούμερα.

Ποιοι ήχοι μπορούν να βλάψουν την ακοή;

Μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων σε φυσιολογικό επίπεδο έντασης, είναι στα περίπου 65dB. Η ένταση αυτή είναι ασφαλής μέχρι και για 16 ώρες συνεχούς έκθεσης. Οποιοσδήποτε ήχος άνω των 85dB μπορεί να αποβεί καταστροφικός για την ακοή σε συνεχή έκθεση.

Τι ακριβώς είναι όμως τα 85dB;

Τέτοια ένταση μπορεί να φτάσει η κίνηση μέσα στην πόλη στις ώρες αιχμής, ενώ η ένταση μέσα σε ένα γεμάτο εστιατόριο φτάνει περίπου στα ~88dB, το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου όταν είναι δυνατά ξεπερνάει τα 91dB, ενώ σε ένα νυχτερινό κλαμπ ή μια συναυλία ξεπερνάμε τα 100dB. Όσο ανεβαίνει η ένταση, ο χρόνος έκθεσης μειώνεται υπερβολικά. Από τις ασφαλείς 16 ώρες συνεχούς έκθεσης στα 65dB, όταν φτάνουμε ήχους των 100dB η συνεχόμενη ασφαλής έκθεση πέφτει στα 15 μόλις λεπτά, και 4dB επάνω, δηλαδή στα 104dB, ο χρόνος πέφτει στα 7.5 λεπτά μέγιστης έκθεσης για να μην ξεκινήσει να προκαλείται ζημιά στην ακοή.

Ακόμα και ο τελευταίος δίσκος των 1000Mods, την στιγμή που γράφεται το άρθρο, έχει τίτλο: «Repeated Exposure To… …high sound levels (more than 80 decibels) might cause permanent impairment of hearing».

Η απώλεια της ακοής αυξάνεται ανάμεσα στους νέους

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμα και σήμερα, δεν γνωρίζουν πως η δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει από ζημιά μέχρι και απώλεια της ακοής. Κι αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερη προστασία.

Άλλωστε, ο λόγος που υπάρχουν οι ωτοασπίδες είναι για να προστατέψουν τα αυτιά από την έκθεση στους δυνατούς ήχους. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πολύς κόσμος βρίσκεται εκτεθειμένος σε δυνατούς ήχους χωρίς προστασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO), έκανε μια έρευνα για την απώλεια ακοής σε νέους ανάμεσα στις ηλικίες 12 – 35. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για μόνιμη απώλεια ακοής εξαιτίας έκθεσής τους σε δυνατούς ήχους κατά την διάρκεια της ψυχαγωγίας τους.

Για να κάνουμε το παραπάνω νούμερο πιο κατανοητό, πρόκειται για 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Καταλαβαίνουμε λοιπόν την σημασία ενημέρωσης και προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος.

Γιατί ο κόσμος δεν φοράει ωτοασπίδες;

Δεν είναι όλοι αυτοί που δεν φοράνε ωτοασπίδες, προφανώς. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε ένα νυχτόμπαρο, αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος που φοράει ωτοασπίδες, ενώ μέσα σε μια συναυλία πάλι είναι ελάχιστοι, ενώ πάντα, οι φωτογράφοι και οι securities (μερικές φορές και οι καλλιτέχνες) προστατεύουν την ακοή τους.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή σχεδόν, πάμε να δούμε μερικές από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή χρήσης ωτοασπίδων.

«Δεν είναι κουλ και σε κάνουν να φαίνεσαι περίεργος»

Θα συμφωνήσω μαζί σας μέχρι έναν βαθμό. Ξέρετε όμως τι άλλο δεν είναι “κουλ”; Να φτάσεις για παράδειγμα στα 40 και να έχεις κουφαθεί ενώ θα μπορούσες να το έχεις αποτρέψει. Άλλωστε δεν αναφέρεται σαν τρόπος για να γίνει κανείς διάσημος.

Αν οι φίλοι σας, σας κοροϊδεύουν που κουβαλάτε πάντα ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, τότε.. Αλλάξτε φίλους. Όχι, εντάξει, λίγο υπερβολικό. Σίγουρα όμως το να προσπαθήσετε να τους ενημερώσετε για την σοβαρότητα του θέματος είναι μια καλή αρχή. Στην χειρότερη, προσπαθείτε να μην τους ακούτε καν στο παραπάνω θέμα. Οι πιθανότητες είναι, ότι μερικά χρόνια μετά ούτε εκείνοι θα σας ακούνε το ίδιο καλά. (got it?)

Όσο για το “με κάνουν να φαίνομαι χάλια”, “πως είμαι έτσι” όταν κοιτάζεσαι στην κάμερα, τον καθρέπτη κ.τ.λ., συμφωνώ μαζί σας. Δεν είναι το πιο ωραίο θέαμα να κυκλοφορείς με δύο πορτοκαλί/κίτρινα ή δεν ξέρω τι, πράγματα να “πετάνε” από τα αυτιά σου. Στην καλύτερη, φαίνεσαι έτοιμος για cameo στα Teletubbies. Τα θυμάστε;

Από την άλλη πάλι, οι ωτοασπίδες σφουγγαράκια δεν είναι η μοναδική (φθηνή) λύση, ενώ επίσης, δεν κάνουν και σε μερικούς. Σε οποιοδήποτε φαρμακείο και να πάτε, μπορείτε να ζητήσετε ωτοασπίδες σιλικόνης. Κάνουν την ίδια αν όχι και καλύτερη δουλειά. Και το καλύτερο; παίρνουν το σχήμα του αυτιού για μεγαλύτερη άνεση και δεν φαίνονται καθόλου στο αυτί. Ειδικά στον χαμηλό φωτισμό των κλαμπ και των συναυλιών, περνάνε εντελώς απαρατήρητες.

Επομένως η παραπάνω δικαιολογία βγαίνει λίγο.. εκτός.

«Η καλή προστασία για τα αυτιά είναι ακριβή»

Ναι, δεν έχετε άδικο όσοι το πιστεύετε αυτό. Σίγουρα ένα ζευγάρι καλών, επαγγελματικών ή custom ωτοασπίδων μπορεί να ξεφύγει στην τιμή. Μπορεί μάλιστα να είναι και πιο ακριβό από ότι το εισιτήριο της συναυλίας.

Μιλήσαμε παραπάνω όμως για τις φθηνές ωτοασπίδες, και εδώ μερικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα “ναι αλλά δεν είναι άνετες” και σίγουρα, κανείς δεν θέλει να ξανα δώσει ούτε το 1€ για κάτι που δεν τον βολεύει και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει.

Από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να δώσε 20€-30€ για ένα καλό ζευγάρι που θα σας βολεύει, ενώ υπάρχουν και φθηνότερα.

Όπως και να χει, δεν νομίζετε πως είναι καλύτερο να πληρώσετε μια φορά, από το να το πληρώνετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας;

«Τις ξέχασα και θα τις πάρω την επόμενη φορά»

Η δικαιολογία αυτή είναι πιο κλισέ και από τον Sean Bean να πεθαίνει σε κάθε ταινία που παίζει, και την έχω πει και εγώ στον εαυτό μου περισσότερες από 1 φορές. Όσο αλήθεια και να είναι αυτή η δικαιολογία, ποιος θέλει να τις φορέσει έτσι και αλλιώς. Αν τις θέλαμε πραγματικά, δεν θα τις ξεχνούσαμε τόσο συχνά. Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτή την δικαιολογία. Άλλωστε και εγώ ο ίδιος δηλώνω ένοχος. Από την άλλη πάλι, το να νοιαστούμε λίγο περισσότερο για την ακοή μας δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο.

Στην χειρότερη, μια ειδοποίηση στο κινητό πριν την συναυλία για παράδειγμα, σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει.

Η ακοή είναι πολύ σημαντική αίσθηση για τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει “γιατί”, απλά δοκιμάστε να ζήσετε μια μέρα με τα αυτιά σας καλά κλειστά και νομίζω πως τότε όλα θα γίνουν ξεκάθαρα.

Όσοι σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, το οποίο θα σας συνοδεύει σε κάθε σας συναυλία (ή οπουδήποτε μπορεί να τις χρειαστείτε), μπορείτε να διαβάσετε ένα review στις καινούργιες ωτοασπίδες Loop Earplugs εδώ.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....