READING

Συνέντευξη με τους Planet of Zeus

Συνέντευξη με τους Planet of Zeus

Οι Planet of Zeus δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις για το ελληνικό κοινό, ενώ ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν και τον νέο τους δίσκο “Faith in Physics”. Λίγα 24ωρα πριν την κυκλοφορία του λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να τους κάνουμε μερικές ερωτήσεις, ενώ τις απαντήσεις μας έδωσε ο Γιάννης Βράζος.
Το 2019 ήταν αρκετά ενεργό για εσάς. Πολλές συναυλίες, Ελλάδα και εξωτερικό, δεύτερη (αν δεν κάνω λάθος) φορά support στους Clutch στο Release Festival, μερικά festival στην υπόλοιπη Ελλάδα και τώρα σκάει και ο καινούργιος δίσκος. Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή του έτους μέχρι τώρα;

Από συναυλικής άποψης, κάθε live που κάνουμε έχει τα highlights της, αλλά αν πρέπει να διαλέξουμε ένα συγκεκριμένο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Los Almiros, όπου ξεπέρασε κάθε δυνατή προσδοκία που έχουμε για μία ζωντανή εμφάνιση. Απόλυτο πανδαιμόνιο. Από την άλλη, η ολοκλήρωση του 5ου κατα σειρά studio album μας, δεν παύει να έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, μιάς και καταφέραμε να αποτυπώσουμε τις ιδεές μας ακριβώς με τον τρόπο εκείνο που είχαμε αρχικά οραματιστεί.

 

Έχοντας παίξει, αλλά και συνεχίζοντας να παίζετε, support και headliners, ποιο από τα δύο προτιμάτε; Το πρώτο που σας δίνεται ίσως η ευκαιρία να παίξετε με μεγάλες μπάντες ή το δεύτερο που η μεγάλη μπάντα είστε εσείς, και ο κόσμος κυρίως «δικός» σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ διακρίσεις ανάμεσα σε headline και support εμφανίσεις. Στο μυαλό μας είναι και τα δύο το ίδιο. Ένα ακόμα live που καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

 

Η ελληνική σκηνή μόνο ανεβαίνει και κερδίζει έδαφος και κοινό στον ευρωπαϊκό χώρο. Ποιες εγχώριες μπάντες ξεχωρίζετε στο stage?

Είναι γεγονός οτι το επίπεδο ανεβαίνει διαρκώς και με συνέπεια τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά. Ολοένα και περισσότερες μπάντες δοκιμάζουν την τύχη τους και τις δυνατότητες τους στο εξωτερικό, δυναμώνοντας έτσι την εγχώρια σκηνή στο Ευρωπαικό κοινό. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους Bazooka, Βad Movies, Whereswilder, Deaf Radio, Sadhus, Τuber.

 

Αγαπημένη χώρα που θα θέλατε να παίζετε τουλάχιστον κάθε χρόνο;

Θα διαλέγαμε την Γαλλία που το κοινό της έχει πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο ασυναγώνιστο Ελληνικό.

 

Πάμε να μιλήσουμε λίγο για τον καινούργιο δίσκο. Σε λίγα 24ωρα θα φτάσει στα αυτιά όλων. Τι έχει το πρόγραμμα για την προώθησή του και μέχρι τον επόμενο;

Στις 27 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το “Faith in Physics” και ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις την μουσική σου είναι τα lives. Θα ξεκινήσουμε τέλη Νοεμβρίου το εγχώριο τουρ και θα επισκεφτούμε πολλές αγαπημένες μας πόλεις. Το τουρ αυτό θα κλείσει στην Αθήνα με δυο συναυλίες στο Fuzz στις 20 και 21 Δεκεμβρίου.
Με το νέο έτος, θα πραγματοποιήσουμε την Ευρωπαική μας περιοδεία και την ερχόμενη άνοιξη θα επισκεφτούμε την Αμερική για πρώτη φορά.

 

Ακούγοντας τον δίσκο, ένιωσα πως ξεφεύγατε από την συνταγή των PoZ που ακούσαμε στους προηγούμενους. Προσωπικά ήταν ευχάριστη αλλαγή και ήδη ξεχώρισα κομμάτια από το “Faith in Physics”. Υπήρξε μια τάση περισσότερου πειραματισμού ή με γέλασαν τα αυτιά μου;

Όταν φτάνει η στιγμή κάθε φορά να μπούμε στο στούντιο για να ανταλλάξουμε ιδέες για καινούργιο υλικό, δεν ξεκινάμε ποτέ με πρόθεση να κάνουμε κάτι καινούργιο. Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουμε ιδεές για κομμάτια που «κλείνουν» το μάτι σε παλαίοτερο υλικό. Ακόμα και αν κάποιες από αυτές τελικά «προκριθούνε» για να γίνουν καινούργια τραγούδια, πάντα μας προκύπτει η έμφυτη ανάγκη να προσθέσουμε και κάτι καινούργιο σε αυτά. Το αντιλαμβανόμαστε σαν μια φυσική εξέλιξη της μουσικής που παίζουμε, που έχει και θα έχει βάση της το σκληρό κιθαριστικό ροκ.

 

Τον ένιωσα σαν να θέλατε να ακολουθήσετε και άλλα μονοπάτια. Υπάρχει μια τέτοια πρόθεση για επόμενο υλικό ή είναι πολύ νωρίς να το συζητάμε;

Κάποιες ιδεές υπάρχουν ήδη για επόμενο δίσκο, αλλά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Για το πώς θα εξελιχθούν ούτε έμεις γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Προτεραιότητα μας είναι να αφοσιωθούμε στο “Faith in Physics” και στα lives που έρχονται.

 

Δεν ξέρω αν όσοι ακούσουν σε λίγο καιρό θα συμφωνήσουν, αλλά μεταξύ άλλων, αυτό που ξεχωρίζω λίγο παραπάνω από τον δίσκο είναι το “Your Song”. Δύο πράγματα «ποιανού» song είναι και ποιο κομμάτι ξεχωρίζετε εσείς;

Ο καθένας από εμάς έχει σίγουρα τα προσωπικά του αγαπημένα κομμάτια μέσα στον δίσκο και φαντάζομαι ότι δύσκολα θα συμπίμπτουν μεταξύ μας.

Το “Your Song” έχει προκύψει απο ιδέες του Στέλιου και του Σεραφείμ, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.

 

Πάντως το φαντάζομαι ήδη να παίζεται live. Ποιο είναι το σημείο της μέχρι τώρα πορεία σας που νιώσατε πως θα σας έδινε την απαραίτητη ώθηση για να φτάσετε στο σήμερα;

Ότι και να έχει συμβεί στην πορεία του χρόνου από το 2000 που ξεκινήσαμε μέχρι και τώρα, αποτέλει σημαντικό κομμάτι ενός puzzle που μοιάζει να μην ολοκληρώνεται ποτέ. Αν πρέπει να εστιάσουμε σε κάτι συγκεκριμένο, θα έλεγα την διετία 2011-2012, την περίοδο που κυκλοφορήσαμε το δεύτερο αλμπουμ μας “ Macho Libre”, το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να «εκτεθούμε σε ένα πιο ευρύ κοινό.

 

Θα σας πάω λίγο πίσω, στο Schoolwave του 2012. Πιστεύετε πως η κίνηση να ανεβάσετε όλα τα νιάτα στο stage μαζί σας, βοήθησε τότε να ανέβει περισσότερο η μπάντα και να κερδίσει περισσότερο κόσμο; Θυμάμαι από κόσμο και γνωστούς μου που ήταν εκεί, είχαν να το λένε.

Εκείνο το βράδυ στο Θέατρο Βράχων μπορεί ενδεχομένως να ανέβηκε η μπάντα αλλά σίγουρα το stage κατέβηκε κάποια εκατοστά από το βάρος και το χορό των παιδιών που ανταποκριθήκαν στο κατά τ’αλλα απερίσκεπτο κάλεσμα μας. Για καλή μας τύχη όλα κύλησαν ομαλά.

 

Αυτά από μένα, καλή επιτυχία με την νέα δουλειά, και ήδη περιμένω να ακούσω τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ο επίλογος δικός σας.
Σας ευχαριστούμε για το κάλεσμα και την φιλοξενία σας. Ελπίζουμε να τα πούμε σε κάποια από τις συναυλίες μας. Καλή συνέχεια!


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....