READING

Σαν σήμερα: 17 Απριλίου 1967 για πρώτη φορά στην Ε...

Σαν σήμερα: 17 Απριλίου 1967 για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Rolling Stones

Σαν σήμερα, πριν από 52(!!!) χρόνια, οι θρύλοι της ροκ, Rolling Stones επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την χώρα μας. Στις 17 Απριλίου του 1967 έδωσαν (ή καλύτερα προσπάθησαν να δώσουν) μια συναυλία στο θρυλικό στάδιο του Παναθηναϊκού, «Απόστολος Νικολαΐδης», μπροστά σε 10.000 οπαδούς τους. Η συναυλία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Δύο ημέρες πριν, στις 15 Απριλίου, το τότε περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» διαφήμισε την συναυλία των θρύλων γράφοντας:

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται. Αύριο Κυριακή, στις 10.55 το βράδυ αναμένονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τεράστιος ο ενθουσιασμός της νεολαίας της Αθήνας.

Όταν όμως οι Stones έφτασαν στο ελληνικό αεροδρόμιο βρήκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, και η φόρα των θρύλων «κόπηκε».

Για την ημέρα της συναυλίας γράφτηκαν αρκετά πράγματα, όμως η επικρατέστερη εκδοχή είναι η παρακάτω:

Στις 17 Απριλίου,, από νωρίς το απόγευμα και ενώ οι Rolling Stones έδωναν συνέντευξη σε δημοσιογράφους, οι οπαδοί της μπάντας είχαν αρχίσει να γεμίζουν το στάδιο και λίγο μετά τις 19:00 υπήρχε εκεί περισσότερος από 10.000 κόσμος. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή, και ακούγοντας τα τότε ρεπορτάζ, οι εντολές τους ήταν να συλλαμβάνουν όσους παρεκτρέπονταν. Η ημέρα ήταν βροχερή από νωρίς.

Η συναυλία άνοιξε με το ελληνικό συγκρότημα Loubogg και ακολούθησαν οι MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five, πριν ανέβουν οι Rolling Stones στην σκηνή στις 21:30.

Η  -όχι και τόσο καλή, όπως αποδείχτηκε- ιδέα του Mick Jagger, ήταν να πετάξουν κόκκινα γαρύφαλλα στους θεατές. Μία κίνηση συμβολική, η οποία για τα τότε δεδομένα της – όχι και τόσο «προχώ» – Ελλάδας, θεωρήθηκε «επαναστατική» και συνδέθηκε με την Αριστερά. Αντί όμως να πετάξει τα γαρύφαλλα ο Jagger, ο οποίος δεν μπορούσε να κινηθεί μέσα στο κοινό, το ζήτησε από τον road manager του συγκροτήματος Tom Keylock ο οποίος είχε σπάσει το χέρι του τρεις ημέρες νωρίτερα, στην προσπάθειά του να προστατέψει τον Jagger από επίθεση στην Ζυρίχη.

Μόλις ο Keylock ξεκίνησε να «μοιράζει» τα γαρύφαλλα, οι αστυνομικοί επενέβησαν και άρχισαν να τον χτυπούν. Η πεντάδα των Stones δεν έμεινε άπραγη και πήγε να βοηθήσει τον road manager της. Έτσι, κάπως άδοξα έληξε η συναυλία, με την μπάντα να επιστρέφει στα καμαρίνια της και έπειτα στο Χίλτον όπου έμενε, και να μην βλέπει την ώρα να πετάξει εκτός ελλαδικού χώρου.

Στο αεροδρόμιο ακολούθησαν εξαντλητικοί έλεγχοι. Ο Bill Wyman έμεινε πίσω με την γυναίκα για διακοπές στην Ελλάδα, εγκλωβίστηκε όμως όταν στις 21 Απριλίου έγινε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.

Ο Wyman αναφέρει από την εμπειρία του:

Λίγες ημέρες αργότερα ξυπνήσαμε από πυροβολισμούς. Επικοινώνησα με το ελληνικό γραφείο που διοργάνωσε τη συναυλία και μου είπαν ότι δεν έπρεπε να βγω από το διαμέρισμά μου. Δεν είχα καμιά επικοινωνία με το γραφείο των Stones και με κανέναν άλλο. Τελικά μας ενημέρωσαν ότι στις 23 Απριλίου θα μπορούσαμε να φύγουμε

Μια από τις πρώτες μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα είχε ένα άδοξο τέλος, ενώ οι Rolling Stones μας επισκέφτηκαν ακόμα μία φορά τον Σεπτέμβριο του ’98 σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....