READING

Οι 10 καλύτεροι δίσκοι των Jethro Tull...

Οι 10 καλύτεροι δίσκοι των Jethro Tull

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος μεγάλος οπαδός των Jethro Tull και του Ian Anderson για να παραδεχτεί, πως η μουσική τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της ροκ και η δισκογραφία τους πλέον θεωρείται από τις πιο μοναδικές στην κλασική ροκ.

Συνδιάζοντας folk, μεσαιωνική μουσική, hard rock, metal, blues, jazz και κλασική μουσική αψήφισαν τις ταμπέλες σχεδόν από την αρχή. Κλείνοντας 50 χρόνια το 2018 από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, του “This Was” του 1968, αποφάσισαν να περιοδεύσουν για ακόμα μια φορά μετά το 2012 και σε λίγες μέρες θα κάνουν στάση και στην χώρα μας για μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο.

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους, πάμε να δούμε 10 από τα καλύτερα άλμπουμ τους, τα οποία ξεχωρίζουν μέσα από την πλούσια δισκογραφία τους με 21 στούντιο παραγωγές, πέραν των live άλμπουμ και των συλλογών.

10. “A Passion Play” (1973)

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε πολύ λίγο μετά από το “Thick as a Brick” του ίδιου έτους, ενώ το “A Passion Play” έγινε το δέυτερο και αμέσως επόμενο άλμπουμ που έφτασε στην κορυφή των charts. Όλα αυτά πριν προλάβουν οι περισσότεροι να καταλάβουν πως δεν πρόκειται για το “Thick as a Brick”. Ένα άλμπουμ με αρκετά διαμαντάκια κρυμμένα, και ένα εξαιρετικό concept με το “The Story of the Hare Who Lost His Spectacles” το οποίο έχει αποτελέσει και ένα εξαιρετικό άνοιγμα για συναυλίες τους.

9. “This Was” (1968)

Το παρθενικό άλμπουμ της μπάντας το οποίο περνάει φέτος τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του. Κανένα άλλο άλμπουμ των Jethro Tull δεν έχει διχάσει γνώμες όπως αυτό. Ο Ian Anderson ακόμα δεν είχε αναπτύξει εξ ολοκλήρου το ιδιοσυγκρασιακό του όραμα για την μπάντα και είχε την ηγεσία μαζί με τον κιθαρίστα Mick Abrahams και συμμεριζόταν την κατεύθυνσή σου προς την blues.

8. “Benefit” (1970)

Ίσως το πιο υποτιμημένο άλμπουμ των Jethro Tull. Μέσα από το “Benefit” δεν βγήκαν κλασικά διαμαντάκια, παρ’ όλο που αναμφισβήτητα βοήθησε να καθιερωθεί ο χαρακτηριστικός ήχος τους μετά το “Aqualung” το οποίο υπερσκίασε το “Benefit”. Το άλμπουμ είναι μια από τις λιγότερο πολύπλοκες προσπάθειες της μπάντας. Τα τραγούδια  “Inside”, “Teacher” και “Alive and Well and Living In”, κάτι ασυνήθιστο για την μπάντα, ήταν ηχογραφημένα σχεδόν εξ ολοκλήρου ζωντανά μέσα στο στούντιο.

7. “Heavy Horses” (1978)

Το ταξίδι μέσα στα δάση και τα ξέφωτα με το “Songs From the Wood”, έδωσε θάρρος στην μπάντα η οποίο κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά το σχεδόν εξίσου απολαυστικό “Heavy Horses”. Μεταβαίνοντας  σε folk μονοπάτια ακόμα μια φορά, είναι το δεύτερο μέρος από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια “folk rock τριλογία” και η οποία ολοκληρώθηκε με το, όχι τόσο απολαυστικό, “Stormwatch” του 1979.

6. “Living in the Past” (1972)

Αν και δεν πρόκειται για ένα καθαρά στούντιο άλμπουμ, το “Living in the Past” είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κανενός οπαδού των Jethro Tull. Και για αυτό φρόντισε ο Ian με τραγούδια όπως το “Witches Promise”, “Sweet Dream” και “Life’s a Long Song”. Το “Living in the Past” είναι μία τετράπλευρη συλλογή από πολλά πρώιμα single και κομμάτια από EP (τα οποία είχαν κυκλοφορήσει κυρίως σε Ευρώπη) των Tull. Ένα θεόσταλτο άλμπουμ σε οπαδούς τους που βρίσκονταν εκτός Ευρώπης.

5. “Stand Up” (1969)

Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο πρώτος δίσκος των Jethro Tull, καθώς σημάδεψε την μετάβασή τους από το βρετανικό blues στο πρωτοπόρο progressive, folk και hard rock μουσική. Ο νέος ηλεκτρικός κιθαρίστας που αντικατέστησε τον Mick Abrahams, ο Martin Barre, αν και έβαλε μερικά δικά του στοιχεία σε τραγούδια του Anderson όπως τα “A New Day Yesterday” και “Back to the Family”, ήξερε καλύτερα από το να μπαίνει στον δρόμο του οραματιστή Ian Anderson.

4. “Minstrel in the Gallery” (1975)

Σε αυτόν τον δίσκο ο Ian Anderson έδειξε όλο του το μεγαλείο, ειδικά στο σχεδόν 17λεπτο τραγούδι “Baker St. Muse”. Μας ταξίδεψε στην μεσαιωνική εποχή με το ομότιτλο τραγούδι, ενώ στο “Cold Wind of Valhalla” μας έστειλε στην θάλλασα εκεί όπου έκαναν τις εκστρατείες τους οι Βίκινγς. Ένας δίσκος ο οποίος ξεχωρίζει μέσα από την δισκογραφία τους.

3. “Songs From the Woods” (1977)

Μετά το “Too Old to Rock ‘N’ Roll: Too Young to Die”, του 1976, οι Tull επέστρεψαν στα παρθένα δάση. Σχετικά απλό άλμπουμ, στο οποίο οι μακροχρόνιοι φίλοι της μπάντας ευχαρίστως θα άρπαζαν τον εξοπλισμό τους για περπάτημα σε αυτά τα δάση με τραγούδια-γιορτές όπως τα “Jack-in-the-Green”, “Cup of Wonder” και “Hunting Girl”. Αναμφίβολα από τις καλύτερες στιγμές του Ian Anderson.

2. “Thick as a Brick” (1972)

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της ιστορίας για το progressive rock είναι ο δίσκος του ’72, “Thick as a Brick”. Τεχνικά αποτελείται από ένα κομμάτι το οποίο είναι σπασμένο στις δύο πλευρές του βινυλίου. Πρόκειται για ένα θεματικό άλμπουμ με την ιστορία ενός 8χρονου αγοριού ιδιοφυίας.

1. “Aqualung” (1971)

Και εδώ είναι ένα θέμα που αρκετοί διαφωνούν. Άλλοι θεωρούν πως η πρώτη θέση ανήκει στο “Thick as a Brick” ενώ άλλοι, μιλάνε για το “Aqualung”. Το εξαιρετικό άλμπουμ των Jethro Tull αποτελεί ακόμα ένα λαμπρό παράδειγμα progressive rock ήχου που στην ουσία έφερε δύο θεματικά LP στους οπαδούς στην τιμή του ενός. Στην πρώτη μεριά αντιμετωπίσαμε διάφορα ζωντανά σκίτσα χαρακτήρων μέσα από τραγούδια όπως τα “Aqualung”, “Cross-Eyed Mary” κλπ, ενώ στη δεύτερη μεριά εξερευνίσαμε στο νόημα της ζωής, για το διάστημα και όλα τα υπόλοιπα στα “My God”, “Locomotive Breath” κλπ, μέσα από την γοητευτική πεζογραφία του Ian Anderson.

Από όλες τις δεκαετίες τους, η δεκαετία του ’70 ήταν η καλύτερη της μπάντας με τραγούδια, άλμπουμ και ήχο που επηρέασαν πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες και στιγμάτισαν την παγκόσμια ροκ σκηνή.


RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....