READING

Μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Ne...

Μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τους New Order

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την εμφάνιση των Βρετανών New Order στην χώρα μας στα πλαίσια του Release Athens Festival. Μαζί τους θα εμφανιστεί και ο μεγάλος Johnny Marr, καλλιτέχνες οι οποίοι στιγμάτισαν την Βρετανική μουσική σκηνή, ενώ η μουσική τους δεν έμεινε μόνο εκεί. Με αφορμή αυτή την βραδιά πάμε να δούμε μερικά σημεία στην ζωή των New Order που ίσως να σας έχουν ξεφύγει. Σε κάθε περίπτωση, ένα μικρό φρεσκάρισμα στην μνήμη είναι απαραίτητο πριν από μια τέτοια συναυλία.

 • Οι New Order σχηματίστηκαν το 1980 από τους Bernard Sumner, Peter Hook και Stephen Morris, μέλη των Joy Division, μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή, Ian Curtis. Το μοναδικό μέλος που ήταν διαφορετικό από το αρχικό Line up ήταν η προσθήκη της Gillian Gilbert η οποία είχε παίξει αρκετές φορές μαζί με τους Joy Division. Πλέον είναι και η γυναίκα του Stephen Morris.
 • Το πρώτο single των New Order, “Ceremony Club”, στην πραγματικότητα είναι το τελευταίο τραγούδι που έγραψαν οι Joy Division. Έδινε σημάδια για πιθανή αλλαγή του ήχου από σκοτεινό σε λίγο πιο ανάλαφρο.
 • Ο Peter Hook σε συνέντευξή του είχε πει πως η μοναδική διαφορά στον τρόπο γραφής των τραγουδιών ανάμεσα σε Joy Division και New Order ήταν ο Ian Curtis. Ενώ τα υπόλοιπα μέλη έκαναν τζαμ, και εξέφραζαν τις ιδέες τους έτσι, ο Ian Curtis τους άκουγε και ότι του άρεσε τους έβαζε να το επαναλαμβάνουν. Λειτουργούσε κάπως σαν μαέστρος.
  Σαν New Order έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο που έγραφαν τα τραγούδια αλλά να γράφουν και οι ίδιοι τους στίχους.
 • Στον δεύτερο δίσκο τους “Power, Corruption & Lies” που κυκλοφόρησε το 1983, έκαναν μια δραματική αλλαγή στον ήχο τους προσθέτοντας συνθεσάιζερ και sequencers μαζί με πιο ουσιώδη μελωδίες στα υπόλοιπα όργανα. Αυτή η αλλαγή καθόρισε τον ήχο τους, με μία μίξη πρώιμης techno και μουσικής βασισμένης κυρίως στην κιθάρα.
 • Το “Temptation” είναι από τις πιο γνωστές τους ηχογραφήσεις και αυτό επειδή ακούστηκε στην ταινία Trainspotting όταν η Kelly Macdonald τραγούδησε τους στίχους στο μπάνιο
 • Το 12ιντο single με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της Βρετανίας είναι το “Blue Monday”. Δεν έγινε όμως ποτέ “χρυσό” γιατί η Factory Records δεν ήταν μέλος της Βρετανικής Φωνογραφικής Βιομηχανίας.
 • Ο μισθός τον New Order στην αρχή της καριέρας τους ήταν 72,50£ στην εβδομάδα, ενώ με τις πωλήσεις του “Blue Monday” κατάφεραν να τον ανεβάσουν στις 103,50£.
 • Η lead κιθάρα στο single “Run 2” του 1989 οδήγησε τους οπαδούς της μπάντας σε μια σύγκριση με τον John Denver. Η κιθάρα θύμιζε το τραγούδι του “Leaving On A Jet Plane” και όταν ο τραγουδιστής το άκουσε κατέφυγε στην δικαιοσύνη. Το θέμα έληξε στα δικαστήρια και το τραγούδι πλέον δεν μπορεί να επανακυκλοφορήσει στην αρχική του μορφή.
 • Η μοναδική φορά που οι New Order έφτασαν στο #1 των charts στην Αγγλία ήταν με το “World in Motion”.  Ήταν το επίσημο τραγούδι του κυπέλου Αγγλίας το 1990 που το κυκλοφόρησαν σαν EngalndNew Order και έγραψαν τους στίχους μαζί με την ηθοποιό Keith Allen.
 • Το βίντεο από το single του 2001 “Crystal”, έδειχνε μια μικρή αμερικάνικη μπάντα να μιμείται την μουσική και τα λόγια των New Order. Στα τύμπανα αυτού του υποθετικού group υπήρχε γραμμένη η λέξη “killers” στην οποία βασίζει το όνομά της η Αμερικανική μπάντα The Killers. Ενώ και το ίδιο το βίντεο μοιάζει με τα σκηνικά που χρησιμοποιούν οι The Killers στο βίντεο για το τραγούδι “Somebody Told Me”.
 • Η Gilbert σταμάτησε να περιοδεύει με τους New Order το 1998 για να φροντίσει την κόρη τις δύο κόρες της. Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις για το “Get Ready” του 2001 ενώ μετά αντικαταστάθηκε από τον Phil Cunningham. Ξανά μπήκε στην μπάντα το 2011 μετά από ένα hiatus 10 χρόνων.
 • Αφότου το 2007 ο Peter Hook έφυγε από την μπάντα, ο Sumner και ο Phil Cunningham δούλεψαν με το άλλο τους group Bad Lieutenant, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη κυνήγησαν τα δικά τους projects. Η επανένωση του 2011 ήρθε χωρίς τον Hook, ενώ την θέση του στο μπάσο πήρε ο Tom Chapman.

RELATED POST

INSTAGRAM
Κουρδιστείτε.....